Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/

Vége néhány Yamahának is

Szerző: aem
2016-06-17 00:00:00
2017-ben sok kiesőnk lesz. Jön az Euro4 károsanyag-kibocsátási norma, amire a régebbi konstrukciójú erőforrások csak felteszik a kezüket. Viszlát XJR és Ténéré 660!
Hirdetés

Tudni illik, hogy az Euro 2 és 3 között korántsem volt akkora az ugrás szigorításban, mint az Euro 3 és 4 között – a törvény szerint sokkal tisztább járású motorokat szabad csak gyártani 2017-től, s így azok az erőforrások, melyek egyáltalán nem, vagy csak túl magas költségek és/vagy teljesítményveszteségek árán tudnák elérni az új határértékeket, most könyörtelenül mennek a levesbe…

Az egyik ilyen a Kawasaki királytengelyes W800-asa melyről nem rég szóltunk, s mint kiderült, a Yamaha is kivonni kényszerül két roppant sikeres modelljét, az XJR1300-at és az XT660Z Ténérét.

A négyhengeres, léghűtéses izomgép gyökerei egészen 1995-ig, az első XJR1200 debütálásáig nyúlnak vissza, sőt, a blokk alapjai még annál is régebbre. Meglehet, hogy alig két éve frissítették a jelenlegi 1.3-ast, jövőre már nem szerepel majd a Yamaha árlistában.

Ugyanez a sors vár a 660-as Ténérére, noha annak egyhengerese sokkal modernebb konstrukció az XJR-énél vagy az említett W800-nál. A kalandgép kivonásának oka, hogy jön az MT-07 alapjaira épülő új Ténéré!

Fotó: visordown.com

Várhatóan XT700Z Ténéré néven mutatják majd be az új modellt, ami nem csupán hengerűrtartalomban növekszik majd, de, mivel alapjait a nagyszerű MT-07-es adja, hengerszámban is kettőződni fog: a nagy, 1200-ashoz hasonlóan a „kis” Ténéré is soros kéthengeres lesz – egyedülálló módon a kategóriájában.


Hirdetés

Címkék:

euro4, ténéré, xjr1300, xt660z, xt700z, yamaha

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Magazin Rovat Hírei

Hány ember tud egyszerre utazni egy motoron?

Tippelj de bátran mert annyit megsúgunk, hogy Indiában történt a kísérlet

BlackFriday - Motoroázis

Rengeteg márka és még több kedvezmény, csak november 24-én.

Megjelent az SW-Motech katalógusa ( 2018 )

Érdemes télen bogarászni és felkészülni a jövő évi utazásokra

Valencia – lányok

A MotoGp egy másik napos oldala
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: