Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

11°C°/20°

Miért nézzük a Suzuka 8 Órást?

Szerző: aem
2016-07-29 00:00:00
Most hétvégén rendezik a legendás japán hosszú távú versenyt az Endurance Világkupa keretein belül...
Hirdetés

Ha csupán legyintesz az Endurance-széria japán fordulójára, mondva akár, hogy az "csak" nyolc órás, és sokkal érdekesebbek a 24 órások, akkor sajnos tévedésben élsz, drága barátom. A Suzuka 8 hours a világ egyik legérdekesebb motorkerékpár versenye, tudniillik.

Az első suzukai hosszú távút 1978-ban rendezték, akkoriban még F1-kategóriás (se GP, se WSBK...) prototípusok számra, a megmérettetés pedig hamar hatalmas presztízst vívott ki magának a négy nagy japán gyártó között, hiszen itt igazán megmutathatták, mi fából faragták mérnökeiket és versenygépeiket.

Tradicionálisan július utolsó hétvégéjén rendezik, pont a Japán nyár kellős közepén. Tehát általában vagy 30 fok felett hőség, vagy monszunszerű eső nehezíti a csapatok és versenyzők életét

Ráadásul ez az egyetlen verseny a Földön, ahol együtt, akár egy motoron láthatod kedvenc MotoGP, Superbike és Endurance sztárjaidat versenyezni. 1980-ban Wayne Gardner és Mick Doohan versenyzet a Hondának a Suzukán, 1986-ban egy RVF750-en nyert Gardner és Dominique Sarron, míg 2001-ben még egy Valentino Rossi, Colin Edwards-párost is láthattunk egy VTR1000SP-1-en győzedelmeskedni.

Tavaly a Yamaha gyári csapatában Bradley Smith is segített megszerezni a győzelmet, míg a visszavonulásból visszetérő Casey Stoner egy fennakadó gáz miatt esett hatalmasat - emlékeztek? Idén Pol Espargarót, Nicky Haydent, Michael van der Markot, a svájci Moto2 pilótát Dominique Aegertert, Leon Haslamot, Jonathan Rea-t, Broc Parkes-t és Alex Lowes-t is fel lehet fedezni az indulók között, hogy olyan "nagyöreg" gigasztárokat már ne is említsünk, mint a legendás Noriyuki "Nitro" Haga vagy Yukio Kagayama!

Számos technikai újítást a Suzukai 8 Óráson láthattunk először. 1990-ben itt mutatták be az ováldugattyús Honda NR750-et, de itt láthattunk először éles bevetésben LED-es fényszórókat és világító rajtszámokat is. A képen Nicky Hayden és a MuSASHi RT HARC-PRO Honda csapat CBR1000RR-je

Nehéz szavakban kifejezni, mennyire fontos a Suzuka 8 Hours a japánok számára. A nézőszám a leglátogatottabb MotoGP-kkel vetekszik és bőven meghaladja a százezres számot, de még a motorok sem azok, melyeket a többi EWC (Endurance World Cup) versenyen látni.

Mivel 24 helyett itt "csak" 8 órás a verseny, kevesebb a hibalehetőség ezért jobban fel kell készülni, de még a gépek tuningszintje is magasabb a megszokottnál - suzukai motort sehol máshol nem látsz versenyezni, az itt látható technikai és mechanikai megoldások vilgászinten egyediek.

Maga a pálya a Honda tulajdonában van és eleve igyekeznek minden viadalt meg is nyerni (jaj annak a pilótának, aki esni mer!), ezért általában valami különlegességgel is készülnek. Ki tudja, még az is előfordulhat, hogy idén itt, most hétvégén lebbentik le a fátylat a beígért új Fireblade-ről! Drukkoljatok, hogy így legyen! A versenyt számos nemzetközi tévéadó közvetíti, szóval nem lesz nehéz online streamet találni, de a hivatalos weboldalon minden edzés és időmértő live timing formájában is követhető.

A Honda a "régi" CBR-rel nagyon nyerni akar még egy utolsót "otthon", mielőtt jön az új motor. A Yamaha a tavalyi győzelem után megvédené a Suzuka Királya címet. A Suzukinak is kijárna némi siker már, ők sem a véletlenre bízzák a dolgot, lásd, a Yoshimura csapat ismét irtó komolynak tűnik. És végül a Kawasaki sem alszik: eleve egész hétvégés kiállítást szerveztek a pálya köré, de még a verseny H2R-rel is kigurulnak, megpróbálják felállítani a valaha mért leggyorsabb kétkerekű kört a Suzukai aszfaltcsíkon...
Ez jó mulattság, férfi munka lesz!Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Más versenyek Rovat Hírei

Megszűnik az IDM bajnokság

Nincs életképes ötlet a jövőt illetően

Toni Bou 22-szeres világbajnok

Az elmúlt tíz év róla szólt a Triál bajnokságokban

Guy Martin újra Suzuki nyergében

Az utcáról visszavonult de máris egy Endurance versenyen bukkant fel

Guy Martin visszavonul

Befejezi az országúti versenyzést, legalábbis motorral és egyelőre
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: