Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

-4°C°/

Szuper vagy, Marc Marquez!

Szerző: aem
2014-10-14 00:00:00
A csodagyerek 2010, 2012 és 2013 után 2014-ben is világbajnok. Úgy száguldott végig az évad első felén, mint egy üstökös, hogy aztán hibáival újabb izgalmakat hozzon a versenyekbe, majd megnyerje a bajnokságot három fordulóval a szezon vége előtt.
Hirdetés

Amiről a hatévesek PW-n ülve álmodnak, Marc Marquez számára valósággá vált. Nem most, még 2013-ban, amikor ifjoncként rögtön világbajnok lett a MotoGP kategóriában, 20 évesen a legfiatalabbként a verseny történetében. És előtte 2012-ben, mikor a Moto2 mezőnyében, és 2010-ben is, mikor a 125-ös géposztályban bizonyult a legjobbnak.

A tavalyi szoros zárást követően – év végén négy ponttal verte meg a korábbi világbajnok Jorge Lorenzót - idén erősen kezdett, az első tíz versenyt zsinórban nyerte, sem Lorenzo, sem Rossi, sem Pedrosa nem tudott közbeszólni egyenletesen nagyszerű teljesítményébe. Majd az év közepén kissé megbicsaklott, de ez sem akadályozta meg abban, hogy három versennyel a szezon vége előtt olyan pontelőnyre tegyen szert, amit lehetetlen behozni.

A fiatal kora ellenére hatalmas életbölcsességgel bíró spanyol fiú a vasárnapi japán futamot követően nyilatkozott.

- Nehezebb megnyerni a világbajnokságot, mint győzni tíz versenyen egymás után?

- Az igazság az, hogy az utóbbi néhány versenyen elkövetett hibák segítettek jobban értékelni a világbajnoki címet. A szezon első fele nagyon jó volt, de úgy tűnt, a cím nem akar megérkezni. Hibáztam néhányat, talán túl magabiztossá váltam tudván, milyen nagy az előnyöm. A kezdeti győzelmek lehetővé tették, hogy nagyobb kockázatot vállaljak a megszokottnál. De nagyon elszánt voltam, meg akartam nyerni a címet itt, a Honda hazájában, ami szintén nagyon klassz.

Marc Marquez MotoGP Világbajnok 2014

Ünneplés Motegiben

- Öt év alatt négy világbajnoki címet szereztél. Nincs az az érzésed, hogy az életed irtó gyorsan zajlik?

- Nem igazán gondolok erre. Ami a legfontosabb, hogy élvezem a pillanatot, hisz sosem tudhatod, mit hoz a holnap. Világbajnokok lettünk, amit meg kell ünnepelni, ahogyan minden győzelemnél tesszük. Nagyon jó megosztani ezt az örömet a csapattal!

- Mit tudnál kiemelni az egyes világbajnoki győzelmeidből?

- Természetesen mindegyik más, mindnek megvannak a maga szép pillanatai. A 125-ös világbajnoki cím volt az első, ami mindig izgalmas. Nehéz is volt egyúttal, mert az utolsó versenyen kellett megszereznem. A Moto2 rendben volt, ugyanakkor volt bennem egy kis düh is az előző év eseményei miatt, mikor öt hónapot kellett sérülés miatt kihagynom. Az első év a MotoGP-ben nagy meglepetés volt. És ezt a legutóbbit meg kell köszönjem a Hondának, aki lehetővé tette, hogy a régi csapatom újra összeálljon, és nagyszerű hangulatot teremtett a munkához.

- Miben fejlődtél tavaly óta?

- Az ember igyekszik minden szempontból fejlődni, de az igazság az, hogy jobban alkalmazkodtam a motorhoz. A vázon a motorozási stílusunknak megfelelően változtattunk, ami segített, hogy versenyzőként fejlődni tudjak, kevésbé szólt a motor fejlesztéséről.

- Hogyan indulsz neki az idén hátralévő versenyeknek?

- Jól fogom érezni magam. A második helyezett kérdése még nyitott, a többiek beleadnak majd mindent, de én arra fogok összpontosítani, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és élvezzek minden versenyt.

Marc Marquez MotoGP Világbajnok 2014

Miből lesz a cserebogár? A kis Marc 125-ben.

- Honnan lesz motivációd jövőre, hogy megtartsd a világbajnoki címet?

- A motiváció mindenhol ott van, főleg egy jó év után. Igyekszel megőrizni a formádat, fejlődni, és a csapat is ösztönöz.

- Alex megnyeri a világbajnokságot a Hondával a Moto3-ban?

- Az a cél! Segítek neki, megadok minden lehetséges támogatást. A legfontosabb, hogy levegyük róla a nyomást, mert a világbajnokságot vezetni nagy nyomást jelent. Ahhoz, hogy jól tudja kezelni a helyzetet, fontos, hogy higgadt maradjon, de tapasztalatból tudom, hogy az év nagyon hosszú, és három verseny alatt sok minden történhet.

- Mit tervezel a téli szünetre?

- Erre még nem is gondoltam! Nem akartam ilyesmire pazarolni az időmet, csak a világbajnoksággal foglalkoztam.

Fotó: Repsol Honda


Hirdetés

Címkék:

marc marquez, motogp 2014

Kapcsolódó cikkek

MotoGP Motegi: Lorenzo győz, Marquez világbajnok
MotoGP 2014-10-12

MotoGP Motegi: Lorenzo győz, Marquez világbajnok

Marc Marquez a 2014-es MotoGP Világbajnok, Lorenzo mögött másodikként végez a japán futamon.
Marc Marquez 2016 végéig aláírt a HRC-hez
MotoGP 2014-05-14

Marc Marquez 2016 végéig aláírt a HRC-hez

A Honda Racing Corporation örömmel tudatja, hogy szerződést hosszabbított a 2013. év világbajnokával, Marc Marquezzel további két évre.

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A MotoGP Rovat Hírei

Desmosedici GP 2018 – még több lóerő

A vörösök nem titkoltan nyerni akarnak az idei szezonban

Lemaradtál a heti MotoGp hírekről?

Segítünk! Egy cikkben zanzásítottunk minden fontosnak tűnő információt!

Nagyon szoros a Dakar a hatodik etap után.

A francia Antoine Meo vezet de nem dőlhet hátra egyetlen per erejéig sem

Brutális motoros baleset a Dakaron - VIDEÓ

Rodrigues helikopteres mentésre szorult egy szerencsétlen földet érés után
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: