Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/

Alex Criville-vel és Franco Uncinivel gazdagodik a MotoGP legendák köre

Szerző: aem
2016-04-29 00:00:00
Az 1982-es és 1999-es 500-as világbajnokok igen előkelő társasághoz csatlakozhattak.
Hirdetés

Franco Uncini 1976-ban debütált a gyorsasági világbajnokságban. Első három évét a 250-es és 350-es kategóriákban töltötte, majd 1979-ben mutatkozott be a királykategóriában. A kétütemű 500-asokkal versenyezni embert próbáló feladat volt, főleg a hetvenes és nyolcvanas években. Franco Uncini volt az egyik a néhány tehetséges fiatal közül, aki képes volt megülni a ritka szilaj lovat. 1982-ben a Suzuki színeiben öt futamgyőzelemmel szerezte meg a világbajnoki címet. Ő volt az utolsó olasz világbajnok azt megelőzően, hogy Valentino Rossi 2001-ben megnyerte az 500-as kategóriát.

Uncini pályafutása nem alakult mindig ilyen fényesen. 1983-ban súlyosan megsérült Assenben és kómában is volt, miután egy versenytársa nekiütközött. Ennek ellenére visszatért, és 1984-ben és 1985-ben még versenyzett, csak ezután vonult nyugdíjba. Nem szakadt el a motorversenyzéstől, FIM Safety Officerként tapasztalatait a MotoGP biztonságosabbá tételének érdekében kamatoztatja.

MotoGP Legendák Alex Criville Franco Uncini

Az utóbbi években a spanyol versenyzők uralják mindhárom kategóriát, de ez nem volt mindig így. Alex Criville előtt Spanyolországnak kevés dicsőség jutott az 500-as kategóriában. Criville világbajnoki szereplése meglehetősen jól kezdődött, 1987-ben, első évének végén a 80 köbcentis kategóriában rögtön második lett a pontversenyben, két évvel később, 1989-ben első próbálkozásra megnyerte a 125-ös géposztály világbajnokságát.

1992-ben Criville egy másik erős spanyollal, Sito Pons-szal került egy csapatba. Még ebben az évben megszerezte az első spanyol futamgyőzelmet a Holland TT-n. 1994-ben gyári Hondára ült, csapattársa a szintén MotoGP Legenda Mick Doohan volt. 1995 és 1998 között hét futamgyőzelmet sikerült begyűjtenie, egyszer sem végzett az év végén negyediknél rosszabb helyen. Aztán 1999-ben a csillagok végre úgy álltak, hogy sikerült megszereznie az első világbajnoki címet Spanyolország számára, hat versenyt nyert meg az évad során. 2001 év végén vonult nyugdíjba, jelenleg fiatal versenyzőket mentorál és a Movistar TV-vel dolgozik a GP hétvégéken.

MotoGP Legendák Alex Criville Franco Uncini

Kivételes eredményeiket elismerendő mindketten megkapják a MotoGP Legenda címet, Criville a Katalán GP alkalmával júniusban, Uncini Misanóban szeptemberben. Ezzel olyan előkelő társasághoz csatlakoznak, aminek többek között Wayne Rainey, Mick Doohan és Giacomo Agostini is a tagjai.

Fotó: motogp.com


Hirdetés

Címkék:

motogp

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A MotoGP Rovat Hírei

Marquez és Pedrosa egy robogó versenyen

Vidám pillanatok a Honda rendezésében

Jön az új Honda V4?

Érdekes képek láttak napvilágot egy Japán újság hasábjain

Marquez mentésének adatai

Elképesztő számok a Honda csapattól

MotoGp 2017

Rövid videó összefoglaló az idei év legizgalmasabb pillanatairól
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: