Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

-4°C°/

MAMS MX: Indulhat a 2014-es szezon

Szerző: bigiboy
2014-03-11 07:51:58
Rákos Róberttel, a hazai motokrossz vezetőjével beszélgettünk az elmúlt időszak és a jövő nagy kihívásairól. Komoly tervei vannak a szakágvezetőnek.
Hirdetés

Rákos Róbert neve nem cseng ismeretlenül krosszos berkekben. 3 évig volt aktív tagja az előző szakágvezető, Déczi Ferenc által irányított bizottságnak, és az ő vezetésével lett a Nyugat-kupa egy egyszerű hobbi rendezvényből Magyarország legelismertebb amatőr versenysorozata. 2013-ban az utolsó pillanatban örökölte meg a szakágvezetői státuszt. Azóta eltelt egy év, és a hazai krosszosok egy megreformált bajnokságra készülhetnek 2014-ben. Az új vezető hasonlóan látványos változásokat szeretne elérni az országos bajnokságban is, mint a Nyugat-kupa élén.

Nem voltál könnyű helyzetben, mikor megválasztottak szakágvezetőnek. Eltelt egy év a mandátumodból. Milyennek ítéled meg ezt az időszakot?

Egy ilyen váltás soha nem egyszerű, főleg a mostani gazdasági helyzetben. Szerencsés voltam, mert egy jól előkészített terep várt. Az első évem a tanulásról szólt. Próbáltam a lehető legtöbb infót begyűjteni a versenyeken, és igyekeztem külföldön ellesni pár trükköt, aminek nincsenek anyagi vonzatai. Egy barátom bíztat azzal mindig, hogy nem kell semmit túlgondolni, csak le kell másolni azt, ami külföldön jól működik. Elindultunk egy úton, amiben a többség támogat. Bízom benne, hogy sikerül megvalósítani a terveimet.


Mik ezek a tervek, hová szeretnéd eljuttatni a szakágat a négy éves mandátumod végére?

Szeretném, ha a motokrossz meghatározó sporttá fejlődne, hogy egy kicsit benne legyen a köztudatban. A média figyelmét fontosnak tartom magunkra irányítani. Nem csak azért mert ez egy nagyon látványos sport, hanem azért is, mert így lesz reklámértéke a magyar versenyeknek. Szponzorok nélkül ugyanis nincs fejlődés. Sajnálom, hogy a hazai importőrök kivonultak a krosszból, az ő jelenlétük nagyon fontos lenne. Itt szeretném megköszönni a jelenleg aktív privát csapatok vezetőinek a munkáját. Rengeteget áldoznak a motokrossz oltárán, nélkülük nagyon nehéz volna.

Ennyire rossz volna a helyzet?

Az MX szakág minden évben a legnépesebb csapat az endurósok mellett. 3-400 licenszet adunk ki, de a versenyekre csak egy 150 fős kemény mag látogat el. A sport nagy részét az amatőrök adják, sajnos az élversenyzők az utóbbi években rohamosan fogynak, elsősorban a támogatók hiánya miatt. Van 4-5 olyan srácunk, akik külföldön szép eredményeket érnek el, de ezt kevésnek tartom. Van pár tehetséges gyerekünk, akik a magyar korssz jövőjét jelentik. Ha viszont ők nem jutnak megfelelő támogatáshoz, akkor félő, hogy a Szvoboda-Hugyecz-Firtosvári generáció után nem marad muníciónk.


Az idei szezon azért ígéretesnek mutatkozik a párharcok tekintetében, és történtek változások a versenykiírásban is. Milyennek látod az idei évet?

Kaptam érte hideget-meleget, de úgy gondolom, hogy a segítőimmel egy olyan rendszert sikerült megálmodnunk, ami a bajnoskág javára válik. Nincs párhuzamosan másik OB versenysorozat, a juniorok és a seniorok is egy napon mennek az élsporttal. A nézők biztosan értékelni fogják ezeket a módosításokat.

Az idei évben nagyon jó helyszíneken lesznek a versenyek, az időpontok megfelelően, nem megterhelően lettek elosztva. Előzetes bejelentések alapján a rajtrácson láthatjuk az összes kedvelt versenyzőnket: Németh, Szvoboda, Hugyecz, Szőke, Firtosvári, Nagy Alex, Kruss, stb. Talán még Borka Janikát is pár verseny erejéig.

Bízom benne, hogy a fiúk felveszik a harcot, és oda állnak a rajtgép mögé azzal a mottóval, hogy "mindenki nem lehet első, és ha 20. is leszek, akkor is a hazám bajnokságában versenyeztem, a legnagyobb sztárokkal." Stefan Everts szavaival szeretnék élni amely így szól: "higgyétek el, a jobbtól nem szégyen kikapni, de egy sokkal gyengébbet nem nagy dolog elverni".

Remélem minél több néző fog kilátogatni a magyar krosszversenyekre. A 2014-es versenynaptár így nézki. Már nincs sok vissza a rajtig, én már nagyon várom, hogy elkezdődjön.

Megívásos versenyek
03.16. Tápióbicske
04.13. Kiskunlacháza

Országos Bajnokság (MX1, MX2, UMX2, Senior) + Tömegsport
04.27 Gyál
05.18 Nyársapát
06.22 Hódmezővásárhely
07.13 Kóka
08.31 Nyáregyháza
09.14 Tápióbicske
10.05 Ács

Nyugat-Kupa
04.19 Zalaszentgrót
05.10 Csákánydoroszló
06.01 Kőszárhegy
06.14 Ács
08.23 (még nincs helyszín)
09.06 Nagykanizsa
09.20 Ajka

Minicross és 85ccm
05.10 Csákánydoroszló
05.24 Székkutas
06.01 Kőszárhegy
07.13 Kóka
09.06 Nagykanizsa
09.27 Esztergom
10.11 (még nincs helyszín)

Pitbike
05.10 Csákánydoroszló
05.24 Székkutas
06.01 Kőszárhegy
09.06 Nagykanizsa
09.27 Esztergom
10.11 (még nincs helyszín)

Csapatbajnoki

10.19 Kőszárhegy

Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Mx Rovat Hírei

Cairoli megszerezte 9. világbajnoki győzelmét!

Assenben végre meglett az áhított 4 pont

MXGP Svájc 2017

Vince Herlings bizonyúlt a legjobbnak de Cairoli tovább nőveli előnyét az összetettben

Xtreme Enduro

Gordexola Xtreme 2017, kegyetlen videó egy brutális versenyről

Szvoboda Bence nyerte a hazai motokrossz EB-t

A 25 éves versenyző az Európa-bajnokságon is letette a névjegyét. Kiskunlacházán dupla győzelmet aratott.
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: