Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

10°C°/24°

MXGP, Assen: Febvre már világbajnok

Szerző: aem
2015-08-31 00:00:00
Világbajnok lesz Romain Febvre, vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a motokrossz-világbajnokság királykategóriájának mezőnyét és követőit. A Yamaha francia kiválóságának meg kellett dolgoznia a pénzéért, de amúgy igen, eldöntötte a világbajnoki cím sorsát az utolsó európai nagydíjon egy kis árnyékot vetve Shaun Simpson idei második összetett győzelmére.
Hirdetés

Szöveg: Nagy Norbert
Fotók: MXGP, Yamaha, KTM, Honda

MXGP

Világbajnok lesz Romain Febvre, vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a motokrossz-világbajnokság királykategóriájának mezőnyét és követőit. A Yamaha francia kiválóságának meg kellett dolgoznia a pénzéért, de amúgy igen, eldöntötte a világbajnoki cím sorsát az utolsó európai nagydíjon egy kis árnyékot vetve Shaun Simpson idei második összetett győzelmére.

MXGP Assen 2015

Történelem íródott a motorsport holland szentélyében. Romain Febvre hét esztendőt követően letaszította Tony Cairolit a motokrossz Olümposzának csúcsáról. Mindezt pályafutása első királykategóriás évében. Yamaha motorkerékpárral 2009-ben (Cairoli) nyerték meg utoljára az egyéni értékelést, szóval ez mindkét fél számára egy komoly mérföldkövet jelent ez a siker. A gyártói kiírást is vezeti jelenleg a hangvillás japán márka.

Febvre-nek nehezen indult az első futama. A rajtegyenesben kiszorították és csak a középmezőnyben tudott elfordulni. Ezután rákapcsolt és ráállt egy stabil versenytempóra, de Glenn Coldenhoffban elakadt, és a célig kísérte a hollandot. Az asseni mesterséges pálya nagyon szűk lett, a finom homokot pedig teljesen szétrúgta a mezőny, így nem volt könnyű előzni rajta. Mivel Febvre riválisa, a szintén francia Gautier Paulin másodikként végzett, komoly számolgatás kezdődött, hogyan tudná behúzni a világbajnoki titulust.

MXGP Assen 2015

Simpsonnak volt miért örülni. Második nagydíját nyerte idén

Az első futamot megnyerő Shaun Simpson nagyon nagyot motorozott, de a lommeli verseny megnyerése után számítani lehetett rá, hogy Assenben is villanni fog. Ebben egy gyári 450-es KTM-is a segítségére volt, amit Mantova óta használhat a versenyeken. Simpson bedőlt a harmadik kanyarban, és szinte az egész mezőny átlépett rajta. Több sem kellett a skótnak, turbófokozatra kapcsolt. Jött át a mezőnyön, mint kés a vajon: az első kört a hetedik helyen zárta, aztán újabb négy kör elteltével már a két HRC Honda előtt motorozott az élen…egészen a leintésig. Azért az ügyesebbje talált helyet az előrejutáshoz.

A finisben Simpson, Paulin, Bobrisev, Coldenhoff, Febvre, Nagl, Van Horebeek, Ferris, Waters és Rattray alkotta a top tizet.

A második futamra tehát mindenki matekozott. Febvre-nek minimum 100 pontos előnnyel kellett végeznie, ha világbajnokként akar elutazni a hátralévő két tengerentúli versenyre. A két francia között 95 pontnyi különbség volt a második futam előtt, vagyis Febvre-nek mindenképpen Paulin előtt kellett célba érkezni, méghozzá minimálisan 5 ponttal, szóval ha be is húzza a futamgyőzelmet a yamahás, a hondás nem lehet előrébb a 4. helynél. Ebben a hiányos mezőnyben azért ezt nem lehetett biztosra venni, sőt, Febvre győzelmét sem, aki nem rejtette véka alá, hogy nem tetszett neki ez a pálya.

MXGP Assen 2015

Paulinnak már kevésbé. Dobogóra sem került és a világbajnoki címre is várnia kell legalább egy évet

Szinte minden a rajtnál dőlt el. Febvre most jól ki tudott jönni, Paulin beragadt. Az élen Bobrisev hajtott, de Febvre is begyújtotta a rakétákat. A második körben megelőzte Butront, a tizedikben pedig Bobrisevet, és meg sem állt a kockás zászlóig. Viszont hiába nyert, a leintés pillanatában még nem lehetett biztos a végső sikerben. Ahhoz meg kellett várni, míg a többiek is célba érnek.

Másodikként érkezett meg a nagyot küzdő Coldenhoff, aztán jött Simpson, aki ezzel megnyerte a Holland Nagydíjat, és ekkor lélegezhetett fel Febvre és a Yamaha csapat, hiszen Paulin nem tudott bejönni a legjobb háromba, negyedik lett, ezzel pedig Febvre 102 pontos előnye már behozhatatlan a hátralévő két versenyen. 2015-ben Romain Febvre az MXGP világbajnoka.

A Holland Nagydíj dobogján Simpson, Febvre és hazai hős, Coldenhoff ünnepelhetett.

MXGP, Assen, végeredmény:

MXGP Assen 2015 a vb állása

MXGP, a világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 végeredmény

MXGP, a gyártói világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a gyártói vb állása

MX2

Ahogy fogynak a versenyek, úgy fogynak az esélyesek az idei MX2-es világbajnoki kiírásban. Assen Valentin Guillod és Max Anstie waterlooja lett, de Pauls Jonass sem távozott mosollyal az arcán a Holland Nagydíjról. Az esélyesek botlását Gajser (a borító fotón) kihasználta, így más övé a piros rajtszám!

Az ember nem győzte kapkodni a fejét, olyan fordulatosra sikerült ez a holland hétvége. Valetin Guillod, a Standing Construct Yamaha versenyzője tulajdonképpen már tegnap elvérzett a kvalifikációs futamban, ahol összeszedett egy makacs vállsérülést. A svájci egész nap formán kívül motorozott és mindössze a 14. lett a két futam összesítése alapján. Hátránya így már 72 pontra rúg két fordulóval és négy futammal a bajnokság zárása előtt. Innen szinte már lehetetlen felzárkózni az élmenőkre, ezzel a hétvégével tulajdonképpen elveszítette esélyét a világbajnoki címre.

A legerősebben hajrázó Max Anstie is botlott a holland homokban, pedig az elmúlt nyolc futamból hetet csont nélkül hozott, és az eddig látottak alapján messze a vetélytársak előtt járt laza talajon. Tulajdonképpen most is csak magának köszönhette a bajt: az első futamban vezető helyről rántotta magára a Kawasakiját, ami a bukást követően nagyon nehezen indult be, így értékes pozíciókat bukott. 9. lett végül. A második futamot ugyan megnyerte, de ez már eső után köpönyeg, hátránya 44 pontra nőtt a bajnokságban. Nehéz lesz már innen visszakapaszkodni az elsőszámú esélyesek közé.

Pauls Jonass mindörökre emlékezni fog az asseni versenyére, sajnos keserédes szájízzel. A lett tehetség nagyon szépen ment az első futamban, és bár Tim Gajsert feltartóztatni nem tudta, behozta stabilan a KTM-et a második helyre, amivel 1 pontra csökkent összetettbéli előnye a szlovén hondással szemben. A második futamát viszont elrontotta: saját hibájából földre került az első kanyarban, a mögötte érkező Gajser pedig olyan szerencsétlenül trafálta el a motorját, hogy az első fék és a rajtszámtábla letörött róla. 

MX2 Assen 2015

Jonass mesterien motorozott Assenben, de mégis nőtt a hátránya a világbajnokságban

A pitben elvágták a fékcsövét, így a futam nagy részét első fék nélkül teljesítette, nem is akárhogy! A pályán a 4. leggyorsabb volt, még Gajsernel is jobb köröket repesztett és tíz helyet javítva pozícióján a 13-dikként intették le. Óriási teljesítmény ez egy ilyen fiatal és tapasztalatlan motorostól! A listavezetőnek járó piros rajtszámot ugyan elvesztette, de 13 pontos hátránya még egyáltalán nem ledolgozhatatlan az utolsó két versenyen.

Az ellenfelek balszerencséjéből Tim Gajser húzott hasznot. A szlovén fenomén keményen rágyúrt a homokos kihívásra, ez meg is látszott a mai mutatványán. Nagyon szépen és lendületesen motorozva nyerte meg az első futamot, a másodikban pedig stabilan hozta a második helyet Max Anstie mögött, ezzel ő lett a Holland Nagydíj összetett győztese. Gajser idei ötödik nagydíjgyőzelmének örülhetett, valamint pályafutása során először vezetheti az MX2-esek világbajnokságát. Ez megnyugtató lehet számára, hiszen most már keményebb talajú versenyek jönnek a naptárban.

Az összetettben Tim Gajser, Max Anstie és Brent Van doninck sorrend alakult ki a két futam alapján. Van doninck az idei évet az EMX250-es mezőnyben kezdte, ez az összetett bronzérem pályafutása első világbajnoki dobogóját jelentette.

MX2, Assen, végeredmény:

MX2 Assen 2015 a vb állása

MX2, a világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a vb állása

MX2, a gyártói világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a vb állása

Az MXGP beszámolót köszönjük az MXonline.hu-nak!


Hirdetés

Címkék:

mxgp 2015

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Mx Rovat Hírei

Magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

A németországi ADAC MX Masters sorozat Európa egyik legnívósabb nemzetközi bajnoksága. 25 náció között Magyarországot is képviseli egy maroknyi csapat.

Lesz még egy komoly motoros világbajnoki sorozat?

Sokan konkrétan nem tudják, hogy létezik motorverseny a MotoGP-n kívül.

Szvoboda Bence megállíthatatlan volt Dalecinben

Hibátlan versenyt zárt a 25 éves motoros a cseh motokrossz bajnokság második állomásán. Dupla futamgyőzelmével tovább nőtt előnye az összetettben.

Egy kis kedvcsinaló a hétvégi endurózáshoz

Robert Taylor és Cody Webb rosszalkodnak egy kicsit
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: