Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/

MXGP, Assen: Febvre már világbajnok

Szerző: aem
2015-08-31 00:00:00
Világbajnok lesz Romain Febvre, vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a motokrossz-világbajnokság királykategóriájának mezőnyét és követőit. A Yamaha francia kiválóságának meg kellett dolgoznia a pénzéért, de amúgy igen, eldöntötte a világbajnoki cím sorsát az utolsó európai nagydíjon egy kis árnyékot vetve Shaun Simpson idei második összetett győzelmére.
Hirdetés

Szöveg: Nagy Norbert
Fotók: MXGP, Yamaha, KTM, Honda

MXGP

Világbajnok lesz Romain Febvre, vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a motokrossz-világbajnokság királykategóriájának mezőnyét és követőit. A Yamaha francia kiválóságának meg kellett dolgoznia a pénzéért, de amúgy igen, eldöntötte a világbajnoki cím sorsát az utolsó európai nagydíjon egy kis árnyékot vetve Shaun Simpson idei második összetett győzelmére.

MXGP Assen 2015

Történelem íródott a motorsport holland szentélyében. Romain Febvre hét esztendőt követően letaszította Tony Cairolit a motokrossz Olümposzának csúcsáról. Mindezt pályafutása első királykategóriás évében. Yamaha motorkerékpárral 2009-ben (Cairoli) nyerték meg utoljára az egyéni értékelést, szóval ez mindkét fél számára egy komoly mérföldkövet jelent ez a siker. A gyártói kiírást is vezeti jelenleg a hangvillás japán márka.

Febvre-nek nehezen indult az első futama. A rajtegyenesben kiszorították és csak a középmezőnyben tudott elfordulni. Ezután rákapcsolt és ráállt egy stabil versenytempóra, de Glenn Coldenhoffban elakadt, és a célig kísérte a hollandot. Az asseni mesterséges pálya nagyon szűk lett, a finom homokot pedig teljesen szétrúgta a mezőny, így nem volt könnyű előzni rajta. Mivel Febvre riválisa, a szintén francia Gautier Paulin másodikként végzett, komoly számolgatás kezdődött, hogyan tudná behúzni a világbajnoki titulust.

MXGP Assen 2015

Simpsonnak volt miért örülni. Második nagydíját nyerte idén

Az első futamot megnyerő Shaun Simpson nagyon nagyot motorozott, de a lommeli verseny megnyerése után számítani lehetett rá, hogy Assenben is villanni fog. Ebben egy gyári 450-es KTM-is a segítségére volt, amit Mantova óta használhat a versenyeken. Simpson bedőlt a harmadik kanyarban, és szinte az egész mezőny átlépett rajta. Több sem kellett a skótnak, turbófokozatra kapcsolt. Jött át a mezőnyön, mint kés a vajon: az első kört a hetedik helyen zárta, aztán újabb négy kör elteltével már a két HRC Honda előtt motorozott az élen…egészen a leintésig. Azért az ügyesebbje talált helyet az előrejutáshoz.

A finisben Simpson, Paulin, Bobrisev, Coldenhoff, Febvre, Nagl, Van Horebeek, Ferris, Waters és Rattray alkotta a top tizet.

A második futamra tehát mindenki matekozott. Febvre-nek minimum 100 pontos előnnyel kellett végeznie, ha világbajnokként akar elutazni a hátralévő két tengerentúli versenyre. A két francia között 95 pontnyi különbség volt a második futam előtt, vagyis Febvre-nek mindenképpen Paulin előtt kellett célba érkezni, méghozzá minimálisan 5 ponttal, szóval ha be is húzza a futamgyőzelmet a yamahás, a hondás nem lehet előrébb a 4. helynél. Ebben a hiányos mezőnyben azért ezt nem lehetett biztosra venni, sőt, Febvre győzelmét sem, aki nem rejtette véka alá, hogy nem tetszett neki ez a pálya.

MXGP Assen 2015

Paulinnak már kevésbé. Dobogóra sem került és a világbajnoki címre is várnia kell legalább egy évet

Szinte minden a rajtnál dőlt el. Febvre most jól ki tudott jönni, Paulin beragadt. Az élen Bobrisev hajtott, de Febvre is begyújtotta a rakétákat. A második körben megelőzte Butront, a tizedikben pedig Bobrisevet, és meg sem állt a kockás zászlóig. Viszont hiába nyert, a leintés pillanatában még nem lehetett biztos a végső sikerben. Ahhoz meg kellett várni, míg a többiek is célba érnek.

Másodikként érkezett meg a nagyot küzdő Coldenhoff, aztán jött Simpson, aki ezzel megnyerte a Holland Nagydíjat, és ekkor lélegezhetett fel Febvre és a Yamaha csapat, hiszen Paulin nem tudott bejönni a legjobb háromba, negyedik lett, ezzel pedig Febvre 102 pontos előnye már behozhatatlan a hátralévő két versenyen. 2015-ben Romain Febvre az MXGP világbajnoka.

A Holland Nagydíj dobogján Simpson, Febvre és hazai hős, Coldenhoff ünnepelhetett.

MXGP, Assen, végeredmény:

MXGP Assen 2015 a vb állása

MXGP, a világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 végeredmény

MXGP, a gyártói világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a gyártói vb állása

MX2

Ahogy fogynak a versenyek, úgy fogynak az esélyesek az idei MX2-es világbajnoki kiírásban. Assen Valentin Guillod és Max Anstie waterlooja lett, de Pauls Jonass sem távozott mosollyal az arcán a Holland Nagydíjról. Az esélyesek botlását Gajser (a borító fotón) kihasználta, így más övé a piros rajtszám!

Az ember nem győzte kapkodni a fejét, olyan fordulatosra sikerült ez a holland hétvége. Valetin Guillod, a Standing Construct Yamaha versenyzője tulajdonképpen már tegnap elvérzett a kvalifikációs futamban, ahol összeszedett egy makacs vállsérülést. A svájci egész nap formán kívül motorozott és mindössze a 14. lett a két futam összesítése alapján. Hátránya így már 72 pontra rúg két fordulóval és négy futammal a bajnokság zárása előtt. Innen szinte már lehetetlen felzárkózni az élmenőkre, ezzel a hétvégével tulajdonképpen elveszítette esélyét a világbajnoki címre.

A legerősebben hajrázó Max Anstie is botlott a holland homokban, pedig az elmúlt nyolc futamból hetet csont nélkül hozott, és az eddig látottak alapján messze a vetélytársak előtt járt laza talajon. Tulajdonképpen most is csak magának köszönhette a bajt: az első futamban vezető helyről rántotta magára a Kawasakiját, ami a bukást követően nagyon nehezen indult be, így értékes pozíciókat bukott. 9. lett végül. A második futamot ugyan megnyerte, de ez már eső után köpönyeg, hátránya 44 pontra nőtt a bajnokságban. Nehéz lesz már innen visszakapaszkodni az elsőszámú esélyesek közé.

Pauls Jonass mindörökre emlékezni fog az asseni versenyére, sajnos keserédes szájízzel. A lett tehetség nagyon szépen ment az első futamban, és bár Tim Gajsert feltartóztatni nem tudta, behozta stabilan a KTM-et a második helyre, amivel 1 pontra csökkent összetettbéli előnye a szlovén hondással szemben. A második futamát viszont elrontotta: saját hibájából földre került az első kanyarban, a mögötte érkező Gajser pedig olyan szerencsétlenül trafálta el a motorját, hogy az első fék és a rajtszámtábla letörött róla. 

MX2 Assen 2015

Jonass mesterien motorozott Assenben, de mégis nőtt a hátránya a világbajnokságban

A pitben elvágták a fékcsövét, így a futam nagy részét első fék nélkül teljesítette, nem is akárhogy! A pályán a 4. leggyorsabb volt, még Gajsernel is jobb köröket repesztett és tíz helyet javítva pozícióján a 13-dikként intették le. Óriási teljesítmény ez egy ilyen fiatal és tapasztalatlan motorostól! A listavezetőnek járó piros rajtszámot ugyan elvesztette, de 13 pontos hátránya még egyáltalán nem ledolgozhatatlan az utolsó két versenyen.

Az ellenfelek balszerencséjéből Tim Gajser húzott hasznot. A szlovén fenomén keményen rágyúrt a homokos kihívásra, ez meg is látszott a mai mutatványán. Nagyon szépen és lendületesen motorozva nyerte meg az első futamot, a másodikban pedig stabilan hozta a második helyet Max Anstie mögött, ezzel ő lett a Holland Nagydíj összetett győztese. Gajser idei ötödik nagydíjgyőzelmének örülhetett, valamint pályafutása során először vezetheti az MX2-esek világbajnokságát. Ez megnyugtató lehet számára, hiszen most már keményebb talajú versenyek jönnek a naptárban.

Az összetettben Tim Gajser, Max Anstie és Brent Van doninck sorrend alakult ki a két futam alapján. Van doninck az idei évet az EMX250-es mezőnyben kezdte, ez az összetett bronzérem pályafutása első világbajnoki dobogóját jelentette.

MX2, Assen, végeredmény:

MX2 Assen 2015 a vb állása

MX2, a világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a vb állása

MX2, a gyártói világbajnokság állása:

MXGP Assen 2015 a vb állása

Az MXGP beszámolót köszönjük az MXonline.hu-nak!


Hirdetés

Címkék:

mxgp 2015

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Mx Rovat Hírei

Cairoli megszerezte 9. világbajnoki győzelmét!

Assenben végre meglett az áhított 4 pont

MXGP Svájc 2017

Vince Herlings bizonyúlt a legjobbnak de Cairoli tovább nőveli előnyét az összetettben

Xtreme Enduro

Gordexola Xtreme 2017, kegyetlen videó egy brutális versenyről

Szvoboda Bence nyerte a hazai motokrossz EB-t

A 25 éves versenyző az Európa-bajnokságon is letette a névjegyét. Kiskunlacházán dupla győzelmet aratott.
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: