Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

16°C°/28°

Hősies küzdelem után lett második Szvoboda

Szerző: triple
2017-06-07 00:00:00
Nincs vesztett helyzet a 9-szeres magyar bajnok krosszos számára. A mezőny végéről lett ezüstérmes a cseh bajnokság harmadik állomásán.
Hirdetés

Szvoboda Bence versenyről-versenyre képes a csodákra. A 25 éves motorversenyző számára nincs lehetetlen. Ha kell, a fogát összeszorítva, a mezőny végéről száguld a dobogóra. Pacovban, a 2017-es nemzetközi cseh bajnokság harmadik állomásán kellett az emberfeletti küzdeni tudása ahhoz, hogy továbbra is ő vezesse az MX2-es kategória pontvadászatát.

Az első két állomáson kirobbanó formában motorozott a magyarok legjobbja. Loketben egy első és egy második helyezéssel nyerte a napi összetettet, Dalecinben pedig hibátlan teljesítménnyel, két első helyezéssel lett a legjobb. 8 pont előnnyel érkezett meg Pacovba Pünkösd hétvégéjén, hogy egy újabb lépést tegyen a hőn áhított bajnoki cím felé, amiért már 7 éve rendületlenül küzd.

Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov
  • Szvoboda Bence - Pacov

A második futamig minden simának tűnt. Szvoboda harmadik idővel zárta a kvalifikációs edzést, pár tizeddel lemaradva csupán a cseh Martin KRC, és a francia Sulivan Jaulin, két legnagyobb ellenfele mögött. Az első futamban minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult. Elsőként jött el a rajtnál, és a fél órás futam leintéséig a maga mögött tudta tartani ellenfeleit. Belülről persze nem volt ennyire sima ez az ütközet.

“A futam közepén volt egy komoly holtpontom, de át tudtam lendülni rajta, és az erőm kitartott a végéig. A francia csapattársam nagy tempóval jött mögöttem, bíztam benne, hogy a futam vége felé enyhül a nyomás, de végig kitartott a tempója. Nehéz volt számomra mentálisan és fizikálisan is ez a harc, de bírtam a végéig és egy újabb futamgyőzelmet szereztem.”  - összegezte idei negyedik részsikerét a bajnokság magyar éllovasa.

A második futamra aztán minden Szvoboda ellen fordult. Rögtön a rajtnál hátrányba került, önhibáján kívül. A mellőle induló versenyző korábban indult, még állt a rajtgép, ezért beszorult a rajtkapuba és Bence elé dőlt. Mire kikerülte a hibázó ellenfelét, a mezőny már az első kanyarban volt, a legutolsó helyről kezdhette meg a felzárkózást a magyar listavezető. A vert helyzetben az egyre hevesebben szakadó eső sem segítette Szvoboda dolgát, a csúszós, saras pályán ugyanis sokkal nehezebb az előzés, nem lehet kockáztatni, mert az könnyen bukáshoz vezet. De a magyarok legjobbját nem lehetett megállítani, egymás után érte be az ellenfeleket és végül 36 motorost megelőzve, a negyedik helyen zárta ezt a felvonást.

 Szvobada Bence

“Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg velem történik. Idén minden olyan jól alakult, azt hiszem törvényszerű volt már ez a balszerencse. Nem volt más lehetőségem, hajtottam, amennyire tudtam. A csúszós pálya nem kedvezett nekem, mert ilyen körülmények között nehéz jó féktávokat venni, általában egy nyom alakul ki, és a motorosok vonatoznak, mint az Forma1-esek Monacóban. Nekem mégis sikerült megtalálni az egérutakat, nem sok hiányzott a harmadik helyhez, pont előttem ért célba a bronzérmes. Úgy érzem, nincs miért sajnálkoznom, kihoztam a mai napból a maximumot, így csak 1 pontot buktam a pontvadászatban.” - értékelte a második etapot a magyar fiú.

A két futam összesítéséből kialakuló végső sorrendet illetően a francia Sulivan Jaulinnak volt a legnagyobb oka az örömre, két második helyezéssel megnyerte ezt a viadalt, Szvoboda egy első és egy negyedik helyezéssel a második helyen zárt, a harmadik pedig a második futamot megnyerő, de az elsőben csak nyolcadikként végző Martin KRC lett.

A bajnokságban továbbra is Szvoboda Bence birtokolhatja a listavezetőnek járó piros rajtszámot, 8 pontos előnye 7 pontra olvadt négy fordulóval (8 futam) a bajnoki sorozat vége előtt.

Összetett végeredmény, Pacov:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 44 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM)  – 38 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Jakub Teresak (Csehország, KTM) – 31 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása 3 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 140 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 133 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 114 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 102 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 92 pont

Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Mx Rovat Hírei

Magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

A németországi ADAC MX Masters sorozat Európa egyik legnívósabb nemzetközi bajnoksága. 25 náció között Magyarországot is képviseli egy maroknyi csapat.

Lesz még egy komoly motoros világbajnoki sorozat?

Sokan konkrétan nem tudják, hogy létezik motorverseny a MotoGP-n kívül.

Szvoboda Bence megállíthatatlan volt Dalecinben

Hibátlan versenyt zárt a 25 éves motoros a cseh motokrossz bajnokság második állomásán. Dupla futamgyőzelmével tovább nőtt előnye az összetettben.

Egy kis kedvcsinaló a hétvégi endurózáshoz

Robert Taylor és Cody Webb rosszalkodnak egy kicsit
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: