Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/10°

Teszt: BMW F800 GT – A bajor középosztály

Szerző: aem
2014-05-08 09:00:00
A Gran Turismo lett 2013-ban a BMW középkategóriás sportos túramotorja. Ahogy szoktuk mondani, szebb, gyorsabb, erősebb lett, ráadásul megkapta a BMW legújabb elektronikai megoldásait.
Hirdetés

Szöveg: Varga Gergő
Képek: Varga Gergő

Az elődmodellt, az F800 ST-t sajnos nem volt módom kipróbálni, így összehasonlítani nem tudom, de az objektív különbségekről mindenképpen érdemes ejteni néhány szót. Bár a GT már ránézésre sokat változott a ST-hez képest, a fő stílusjegyei megmaradtak, így összetéveszthetetlenül ST-s, akarom mondani GT-s lett.

BMW F800 GT teszt

A megújult ST-ből GT lett. A jól bevált soros, kéthengeres erőforrás megmaradt, de találtak hozzá néhány plusz lóerőt, és az idomzatot is átfésülték. A doboz nem véletlen, ez tényleg túramotor, de valóban igazi “gran turismós” lett?

Kezdjük is gyorsan a motorblokkal. Mondhatnánk, hogy a BMW stílusjegyeihez hozzátartozik a boxermotor, de a bajor márka modelljein a boxermotorok aránya az évek múlásával csökkenő tendenciát mutat. A GT tovább örökítette a középköbcentis 800-as, soros elrendezésű, vízhűtéses blokkot. A teljes F család ugyanazzal a blokkal van szerelve, azonban a GT modellben lett a legerősebbre hangolva. Persze nem kell egekbe törő csúcsteljesítményre gondolni, de az eddigi legtöbbet sikerült belőle kihozni. Míg a korábbi verzió 85 lóerős volt, addig a GT már 90 lóerővel bír, és talált még néhány newtonméter nyomatékot is, ami így 66-ra nőtt. A motorblokk hangja röfögős, nem túl agresszív, nem túl csendes, amolyan középkategóriás. A meghajtásról hatsebességes váltó és szíjhajtás gondoskodik. A váltó könnyen és zökkenőmentesen működik, bár néha egy kicsit pontatlannak éreztem.

A motor talán legszebb része a hátsó lengővilla, a kerék és a szíjhajtás által létrehozott egység. A tízküllős kerék külön megér egy misét, és így együtt nagyon ütős képet adnak. A szíjhajtás ára nem elhanyagolható egy cserénél, persze aki GT-t vásárol, annak nyilván nem ez lesz a legnagyobb gondja. Az előnyeit viszont annál jobban fogja elvezni, hisz egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt csendesebben és kevesebb veszteséggel fut, ráadásul gondozásmentes. És persze egyedi.

BMW F800 GT teszt

A fehér szín kimondottan jól áll neki, a lengővilla pedig… hmmm, mesés!

Hogy kik fogják legjobban élvezni ezt a BMW-t? Nagyon jó választás lehet kezdő motorosoknak és a sportos túramotorozást kedvelőknek. A blokkja nagyon barátságos, élvezetes vele a motorozás. Maga a motor könnyen kezelhető, és megtalálható rajta minden olyan eszköz, ami a motorozást még gondtalanabbá teheti.

A fékek elvégzik a dolgukat, nem túl hegyesek, de az elvárható szintet bőven hozzák. A beszállítókat illetően nem kell szégyenkeznie annak, aki GT-t birtokol: a négydugattyús féknyerget a Brembo szállítja, és természetesen ABS-szel van szerelve. A BMW alapkoncepciója, amit minden lehetséges fórumon hangsúlyoz, hogy minden motorját ABS-szel szereli. A GT-n levő blokkolásgátló jól működik, de a beavatkozáskor erősen visszapumpál, amit érezni a fékkarokon is. Az ABS-t nem lehet kikapcsolni.

Az elektronikai lehetőségek tárháza a BMW-nél kimeríthetetlen, amiből kapott a 800GT-is. Segítségünkre van az ASC (Automatic Stability Control), ami a hátsókerék kipörgésének megakadályozásával stabilizálja motort, és az első kerék felemelkedését erősen korlátozza. Ez a berendezés nem dolgozik olyan finoman, mint mondjuk a HP4 kipörgésgátlója, de a nagyobb bakikat komolyan orvosolja. Persze ha kikapcsoljuk, akkor még kerékre is fel lehet húzni, de ez az a művelet, ami a GT nem fog szeretni.

BMW F800 GT teszt

A jól bevált soros, kéthengeres 800-as blokk teljesítménye nőtt néhány lóerővel, de a gazdaságossága megmaradt.
A fogyasztása 5,3 liter.

Az elektronikus futóműállítást, az ESA-t (Elektronic Suspension Adjustment) mindenképpen szeretni fogjuk. Három mód közül választhatunk: sport, normál és komfort, az elektronika az egyes üzemmódokban a csillapítási értékeket változtatja. A három mód között akár egy kezdő motoros számára is jól érezhető a különbség. Városban a komfort módot használtam, sportosabb motorozás közben érdemes a sportra tenni, a normál módot nem is nagyon próbáltam.

A csillapítás mellett az előfeszítést és méretre szabhatjuk, azaz ez is állítható, de csak a hátsó lengéscsillapítón, és ott is csak mechanikus úton egy forgatógomb segítségével. Érdemes előfeszíteni rajta ha utassal motorozunk, vagy ha megpakoljuk csomagokkal.

Ha már az elektronikánál tartunk, akkor itt van még az RDC, az elektronikus guminyomás ellenőrzés. Azt gondolom, ezt nem nagyon kell ecsetelni, a lényeg, hogy a műszerfalon leolvashatjuk a guminyomást, ami ha kritikus szint alá csökken, azt jelzi a rendszer felénk. A GT is megkapta az F család egyen-műszerfalát: a két, tojás alakú analóg mutatót és a jobb oldali LCD panelt. Az analóg műszereken a fordulatszám és a sebességünk látható, míg az LCD panelen kiválaszthatjuk, milyen információt szeretnénk látni (sebességfokozat-kijelzés, guminyomás, külső hőmérséklet, menetidő, összkilométer, napi számláló).

BMW F800 GT teszt

LCD-vel kiegészült műszeregység és analóg mutatók. A kormány 20 mm-rel magasabbra, a lábtartók
10 mm-rel előrébb és lejjebb kerültek. A kezelőszervek kézre állnak, a karok állíthatóak.

Az üléspozíció kényelmes. Könnyedén túrás, laza, nem túl sportos és nem is túl hanyag, a széles kormány könnyed fogást nyújt. A komfortérzetünk javítása érdekében az elődmodellhez képest a kormány 20 mm-rel feljebb került, míg a lábtartó 10 mm-rel előrébb és 10 mm-rel lejjebb. Ennek köszönhetően egy kicsit egyenesebben ülünk a motoron, és lazult a lábtartó-ülés-kormány háromszög is. Maga az ülés is nagyon kényelmes, de hogy is ne lett volna az: a tesztmotort egy extraként felszerelt zselés komfort üléssel próbáltuk.

A motor egyensúlya könnyen megtartható, egyáltalán nem nehéz. A menetkész tömege 213 kg, ami átlagosnak mondható. A komfort ülés magassága 820 mm, de a GT rendelhető 765 mm “alacsony” üléssel is, amivel hölgyek és alacsonyabb sofőrök is megtalálhatják a számításukat. Az alacsonyabb súlypont és a jobb tömegközéppontosítás miatt az üzemanyag tankja nem a megszokott helyre, hanem az ülés alá került, a tank helyén a légszűrőház kapott helyet. Az üzemanyag betöltőnyílását az utasülés mellett oldalt találjuk.

A BMW kiállása egyébként nagyon kellemes, ebben a fehér színben kifejezetten jól mutat, a hátsó része pedig – igen, ezt már mondtam - felér egy kisebb műalkotással. A széles kormánynak köszönhetően masszív érzetet kelt, amihez a normál méretű sportos túragumik is - elöl 120-as, hátul 180-as gumival szerelik - hozzáadnak.

BMW F800 GT teszt

Az új tízküllős hátsókerék, a szíjhajtás és a hátsó lengővilla egysége a legszebb a GT-n.

A GT szerencsére nem csak egy villámteszt erejéig volt nálam, így volt szerencsém mindenféle körülmények között kipróbálni. Az első, ami feltűnt, hogy laikusok és hozzáértők is egyaránt megjegyezték, milyen szép kis munkadarabról van szó, a másik pedig, hogy nagyon könnyed vele a motorozás, megy minden magától. Nem kell megszoknunk, magunkra állítanunk, csak simán felülünk rá és megyünk vele. Városi forgalomban jól használható, a rugalmas blokk nagyon könnyen vezethetővé teszi. Nem túl erős, így bánhatunk vele egy kicsit hanyagabbul is, megbocsájtja.

A hátsó doboz is jó szolgálatot tesz. Megmondom őszintén, én ritkán megyek olyan túrára, ahová cuccot, ruhát kellene magammal vinnem, viszont városi használatban, ha az ügyes-bajos dolgaimat intézem, akkor nagy hasznát veszem a topcase-nek. Lehet bele papírokat, váltócipőt, tejet-kenyeret pakolni.

A városból kiérve azért jobban elemében van a GT, ilyenkor feszegethetjük a határait. Egyrészt a motorblokkot is ki tudjuk használni, másrészt a futómű is többet enged(-ne), mint a motor fizikai korlátai. Ez persze nem baj, sőt, lesz tartalékunk, ezzel a motorral úgysem pályázni szeretnénk. A kanyarokban és túrázáskor egyébként ugyanaz a semleges és könnyed kormányozhatóság, irányíthatóság jellemezi, mint a városi használatban, de egyértelmű, hogy ezt a motort városon kívüli használatra tervezték. Hogy a nevében rejlő elvárásoknak megfelel-e, azaz valóban olyan nagy túrázó-e, azt egy hosszabb út alatt tudnánk kideríteni, de erre már nem volt lehetőségünk. Fontos még, hogy az utasnak is kellően nagy és kényelmes helye van a GT-n, így nyugodtan számolhatunk kétszemélyes motorozással is.

A fékek a városi és a sportosabb használathoz is elegendőek. A fékkarok állíthatók és a dupla tárcsafék a négydugattyús fékekkel jól elbánik a GT lendületével. Az ABS is sokat segít, de néha érzésre megnöveli a féktávolságokat.

BMW F800 GT teszt

A GT végsebessége 200 km/h felett van, de ez nem az a tempó, amit hosszú távon szeretnénk vele menni. A szélvédelme elég jó, normál túratempó (130-150 km/h) simán tartható vele. A visszapillantók nagyon jók, ami a mostani a motorokról sajnos nem mindig mondható el. A túra-képességeit tovább növeli a nagyon kellemes élményt nyújtó markolatfűtés is.

BMW F800 GT teszt

Könnyed túrázás vagy csak egy kis városi barangolás akár két személlyel is.

Az F800 GT tovább emeli a BMW középkategóriás motorjainak fényét. Jó választás lehet azoknak, akik a sportos túrázás megszállottjai. Legyél tapasztalt vagy akár kezdő motoros, ezzel a BMW-vel könnyen el fogsz tudni boldogulni. A kinézete kifejezetten jól sikerült, kiemelve a hátsó részét. És mellette szól az is, hogy nem fogunk minden sarkon egy GT-vel szembetalálkozni, de ez talán köszönhető a kicsit borsos vételárának is: az extrákkal szerelt verzió 3,7 m Ft, míg az alap verzió 3,3 m Ft kifizetése után vihető haza.

BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály
 • BMW F800 GT – A bajor középosztály

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Teszt: BMW R nineT
Teszt 2014-04-09

Teszt: BMW R nineT

Kipróbáltuk a BMW újdonságát, a koncepcióból lett valóságot, a nineT-t.
Teszt: BMW 700GS – A mindenes
Teszt 2013-12-18

Teszt: BMW 700GS – A mindenes

Az F650GS utódjaként megjelent F700GS bebizonyíthatja, hogy nem kell szégyenkeznie a BMW belépő-kategóriás gépeinek sem. Az F700GS igazi mindenes.
Teszt, BMW F 800 GS Kalamata – Olajbogyóval a sivatagban ...
Teszt 2013-08-21

Teszt, BMW F 800 GS Kalamata – Olajbogyóval a sivatagban ...

Egyre többen vagyunk úgy, hogy szeretünk túrázni, de sokan nem szeretjük a korlátokat. Azokat a korlátokat, amik a szilárd útburkolatra kényszerítenek minket.

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Teszt Rovat Hírei

BMW G310R Teszt

A kezdők isteni fegyvere

Yamaha X-MAX 300 Teszt

All in One kis hiányosságokkal

Suzuki GSX-S750 - Teszt

Szerethető csupasz sportos szívvel társat keres

Yamaha TMAX DX 530 Teszt

A világ legjobbnak tartott sportrobogóját vallattuk városban és kanyarokban egyaránt.
Hirdetés
Motor
Furat/löket (mm):82/75,6
Hengerek/szelepek:2/8
Keverékképzés:Elektronikus szívócső-befecskendezés, BMS-KP
Lökettérfogat: (ccm)798
Max. nyomaték (Nm):86
Max. teljesítmény kW/LE:66/90
Sűrítési viszony:12,0:1
Szelepvezérlés:DOHC, himbák
Erőátvitel
Tengelyhajtás:fogasszíj
Tengelykapcsoló:olajfürdős többtárcsás, mechanikus működtetésű
Váltó:1:1,943
Futómű
Gumiabroncs elöl:120/70 ZR 17
Gumiabroncs hátul:180/55 ZR 17
Fék elöl:hidraulikus működtetés, dupla tárcsa, Ø 320 mm
Fék hátul:hidraulikus működtetés, szimpla tárcsa, Ø 265 mm
Felni elöl:3,5 x 17"
Felni hátul:5,5 x 17"
Rugóút elöl/hátul: (mm)125/125
Utánfutás: (mm)94,6
Váz típusa:alumínium hídváz, teherviselő motor
Villaszög:63,8°
Menetteljesítmények
Gyorsulás 0-100 km/h: (mp)4,0
Végsebesség: (km/h)>200
Fogyasztás (l/100km)
120 km/órás sebességnél:4,3
90 km/órás sebességnél:3,4
Üzemanyagtartály: (l)15
Méretek (mm)
Hosszúság:2156
Szélesség tükrökkel:905
Tengelytáv:1514
Önsúly üresen/feltankolva: (kg)198/213
Max. össztömeg: (kg)420

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: