EST. 2002

Yamaha X-MAX 300 Teszt

All in One kis hiányosságokkal

A Yamaha az elmúlt években komoly fejlesztéseket mutatott be évről évre és ez a jelenség a robogó kínálatra is komoly hatással van. Felfrissült az egyik legnépszerűbb modell is az idei nyárra és a gyártónak sikerült egy izgalmas megjelenést komoly műszaki tartalommal társítania.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Kényelem és sportosság egy üléspozícióban

A X-MAX mindig is a T-MAX rokona volt csak nem pont úgy nézet ki, sokan arra fogták, hogy ez a városi és könnyedebben használható és persze árban is jobban elérhető modell. Mostantól azonban nem csak nevében de küllemében is komoly hasonlóságokat mutat a két modell. Az új design nagyon kellemes meglepetés, dinamikus és erőt sugárzó és az általunk tesztelt bronz szín kellő eleganciát kölcsönzött az egyébként is nagy testűnek mondható robogónak.

 Yamaha X-Max teszt 2017

 Yamaha X-Max teszt 2017

Nagyon igényes tervezett és kivitelezett külső

A 300 köbcenti általában az a teljesítmény ami elég is meg nem is. Városban tökéletes, országúton még megköthető kompromisszum, árban és fogyasztásban pedig általában az ideális választás. Most is így van ez de a Yamahának sikerült a gyengébb részt vagyis az országúti felhasználást sokkal életképesebbé tenni mint eddig bármikor.

Yamaha X-MAX 300 teszt gyári galéria

 

Péntektől hétfőig volt nálunk a tesztmotor és ez idő alatt több mint 1000 kilométert csavartunk az órába, szélben, napsütésben és viharban egyaránt. Sportrobogó géneket emleget a sajtó anyag és most valóban nem csak a kinézetet másolta le egy gyártó a jól bevált csúcsmodellről. Az erőforrást komolyan átgondolták és az új Blue Core technológiának köszönhetően egy pezsgő, élettel teli és bőséges nyomatékkal rendelkező blokkot kapunk.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Kiváló szélvédelem de magasabb tempónál jól cirkulál körülöttünk a levegő

Pénteken még egy gyors ügyintézés a város forgatagában ahol az X-MAX tökéletesen otthon érzi magát, az erőforrás gyorsan reagál a legkisebb gázra is, sehol egy megtorpanás csak suhanunk át a városi őrületen. A sportosság előnye, hogy relatív magasan ülünk és így könnyen tudjuk irányítani a sorok között a motort ahogy a látómezőnk is kellően nagy. A plexi nem állítható de a felszerelés szögének köszönhetően már kis sebességtől cirkulál körülöttünk a levegő. A 15-ös első kerék könnyen veszi a városi tereptárgyakat, a motor hasmagassága pedig lehetővé teszi, hogy kényelmesen parkoljunk a patkával védett járdákra is.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Két kesztyűtartó, egy zárható és konzolról nyitható az értékeknek és egy csukható de nem zárható a kesztyűnek. A zárhatóban tölthetjük is mobil eszközeinket.

A Smart Key rendszer ( kulcs nélküli indítás ) hozza a tőle megszokott kényelmet és a manuális funkciók vezérlésére kitalált multi kapcsoló is ötletes és gyorsan kezelhető. Egy régi villany főkapcsolóra emlékeztető megoldás amivel lezárhatjuk motorunkat, vagy éppen kinyithatjuk a kesztyűtartó ajtaját. A városban nagyon praktikus, ha megállunk nem kell a kulccsal bíbelődni, esetleg benne felejteni, viszont éjszaka semmit nem látni a kapcsolóból. Jó lett volna megvilágítani a funkciók neveit, hogy éjjel is könnyedén lehessen navigálni közöttük.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Napi 500-600 kilóméteres távolságig kirándulni is tökéletes

Hétvégén egy kis Balaton melletti domboldalra kaptunk meghívást pár barátunkkal. Kellemes szőlődomb, szép kilátással, és hőségriadóval. Minden egyben volt, hogy kellemesen érezzük magunkat és ha már az X-MAX marketing tájékozatója szerint kisebb kirándulásokra is alkalmas azonnal be is vetettük a mély vízbe.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Akkora raktér, hogy végre nem kell gondolkodni mit vigyünk magunkkal

Az első kellemes csalódás még a motor beinditása elött ért, elkezdtünk pakolni és míg egy normál motor esetében érdemes gondolkodni, logisztikázni, hogy mindent eltudjunk helyezni az X-MAX-nál teljesen másképp alakult. Az ülés alatti tárolórekesz akkora, hogy elnyelt két szocialista méretű hálózsákot,  gerincvédővel ellátott motoroskabátot, a protektoros motoros nadrágot és úgy egyébként minden más ruhánkat. Mikor mindent bepakoltunk még mindig maradt egy hátsó dobozunk amiben csak apróságokat helyeztünk el illetve némi vizet és szendvicset az útra.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Az erőforrás telitalálat, könnyen mozgatja a motort két személlyel is és tartósan tudunk magas fordulaton is motorozni

Elhatároztuk, hogy lassan gurulunk végig kis falvakon, így rövid nadrágban és pólóban vágtunk neki a távnak. Közel 40 fok volt az aszfalt szinte olvadt de mi kellemesen könnyed széllel karöltve utaztunk. Az üléspozíció hosszú távon is nagyon kényelmes, rengeteg hely elől és hátul egyaránt. A párom egyetlen negatív észrevétele kimerült abban, hogy kicsit messze van a doboz és így nem tud neki dőlni kényelmesen.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Akár mit csináltunk 3,2 átlag felé nem ment a fogyasztás, normál üzemben 2,8 ami a teljesítményhez párosítva kész csoda

Fehérvárnál jelzett a lámpa, hogy tankolni kellene, így begurultunk az első kútra, ahol sikerült 2500 forintnyi naftát bele erőltetnem a tankba, úgy, hogy egy délutánt motoroztam Pesten majd Nagymaros, Párkány, Tatabánya, Alcsútdoboz vonalon ,nem kis kerülővel értünk Fehérvárra.

A fogyasztás végig három liter alatt maradt, két személlyel, telepakolva és kánikulában. Fehérvártól a nyolcason kicsit tempót váltottunk és sportosabban haladtunk amit a 300 köbcentis motor könnyen abszolvált. Nem kell gondolkodnunk, hogy előzzünk és szél árnyékolnunk magasabb tempónál sem, erőből és rugalmasan tudunk vezetni.

Veszprém után végre kanyarok ahol azonnal lehetett érezni, hogy a Yamaha komolyan gondolja a sportos vonalat. A motor nagyon jól fordul, jól irányítható kanyarokban és féktávon is végig nyugodt maradt. Sajnos azonban a futómű csak tökéletes borítású útszakaszokon végzi megfelelően a dolgát, ahogy rosszabb minőségű útra keveredünk érezzük a tartalék hiányát és itt már nem tudunk akkora tempóval haladni amekkorát egyébként a váz és az erőforrás is kényelmesen engedne.

 Yamaha X-Max teszt 2017

A fékek lehetnének kicsit combosabbak de ezt csak sportos vezetésnél érezzük

A kanyarokban mélyre kell döntenünk, hogy lerakjuk a középállványt cserébe viszont nagyon kellemes vékony fémes hang jelzi, hogy határhoz értünk és ne tovább. A fékek jól adagolhatóak és nyomáspontjuk is van de számomra a kelleténél komolyabb erők révén lehet csak munkára bírni őket. A fékhatás megfelelő normál tempónál de sportosabb vezetésnél élvezhetőbb lenne egy kicsivel nagyobb tartalékkal rendelkező fékrendszer.

Elfoglaltuk a szállást és irány a Balaton, a parkolóban tömeg és forgolódás szűk helyeken ami hazai pálya az X-MAX-nak. Szinte állva és egy helyben meg tudunk fordulni vele, ahogy lerakott lábbal is könnyen tudjuk mozgatni. Hatalmas előny, hogy nagy melegben sem fűti a lábunkat így míg a többi motor már komolyan pörgette a hűtő ventilátort mi kényelmesen és csendben duruzsolva várakoztunk.

Este elmentünk vásárolni, itt már több motorral haladtunk együtt de sehol nem jelentett hátrányt a 300 köbcentis erőforrás, nyugodtan és biztonságosan feltudtuk venni a tempót. A közérthez érve pedig egy komplett bevásárlókocsi tartalmát elnyelte az ülés alatti tároló.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Egy személy esetén a futomű megfelelő tartalékokkal bír, azonban két személy esetén, rossz útburkolatnál eléri határait

Vasárnap este még várt ránk egy fekete leves, megérkezett egy komoly vihar és nekünk sikerült a szélén haladva motorozni. Hatalmas széllökések és villámok között végig szinte csúcs teljesítmény közelében motoroztunk hazafelé. Autópályán a nagy szél ellenére is 130-140 km/h-val tudtunk folyamatosan haladni, a fogyasztásunk 2,8 literről felkúszott 3,2 literre ami még mindig elképesztően jó adat.

A velencei tó magasságában megérkezett az eső és csak ömlött mintha dézsából öntötték volna. Az idomzat tökéletesen eltereli a vizet a testünktől, csak a felülről éri a vezetőt a víz. A lábam teljesen sár és vízmentes maradt pedig bő 1,5 órát vezettem a Dunakanyarig esőben. Az utas lába kilóg az burkolat síkjából így az Ő cipője pont annyira ázik mintha egy normál motor esetén.

A világítás tökéletesen működik bár pár autó jelzett, hogy zavarja a lámpám ami az utas jelenléte miatt lehetett de én végig kiemelkedően jól láttam nehéz útviszonyok mellett is.

 Yamaha X-Max teszt 2017

Mindent összevetve az idei év egyik legjobb motorját teszteltük, aki megveszi imádni fogja

Összefoglalva a Yamaha egy nagyon izgalmas motort készített az új X-MAX koncepcióval, a városi felhasználás területén továbbra is kimagasló értékekkel bír de mostantól túrázásra is nyugodtan használhatjuk. Az erőforrás bőséges erővel rendelkezik hosszú távú motorozáshoz és a tankolásokat egyenesen imádni fogjuk ahogy a hatalmas rakodó tereket. A sportos felhasználáshoz is közel volt a gyártó és ha sikerült volna egy picit drágább futómű és fék komponenseket használni akkor nálam biztosan az év robogója címet kapja ez a modell de jó úton így is tudjuk élvezni a T_MAX géneket.

 

ugrás fel