EST. 2002

10 ok a motor használatára koronavírus idején

Az Ibériai félszigeten a fertőzés mértéke miatt, komoly korlátozásokat vezettek a közlekedésben. A spanyol kollégák egy cikkben összeszedték milyen előnyökkel jár ha a lakosok motorral járnak, és mik azok a kockázatok, amiért kiemelten óvatosan kell használni.

1. Magánjármű vs tömegközlekedés

A komoly egészségügyi riasztások idején a motor jó alternatívája a tömegközlekedésnek. Nincsenek zárt terek és tömeg, elérhetőek korlátozott területek és speciális sávok, a korlátozásoktól függően.

Kiemelik, hogy ezekben az esetekben mindig saját járműről van szó. A „sharing” vagy motormegosztó rendszereknél magasabb a fertőzési kockázat, a felhasználok általában nem használnak kesztyűt és a sisak is megosztott.

2. Rendelkezésre állás és közelség

A magánjárművek esetén, a motor általában közelebb lehet az otthonunkhoz mint egy gépjármű ( Madridra optimalizálták ) ezért rövidebb időt kell az utcán töltenünk.

3. Higiénia

Alapvetően nem kell egy mopeden vagy motoron külön elszigetelni magunkat a többiektől, csak a saját ruházatunkkal és eszközeinkkel érintkezünk utazás közben. Ha köhögünk kisebb a fertőzési veszély mások számára, míg a védőfelszerelés viselete is kevésbé terheli meg a szervezetet friss levegőn haladva ( például hő ). Érdemes zárt sisakot használni, a nyitott sisak kevésbé hatékony ezekben az időkben.

4. Egészségügyi távolság

Az önálló közlekedésre alkalmas motor ideális jármű a tömeg elkerülésére. De lámpáknál vagy kereszteződésnél legyünk óvatosak, gyalogosok vagy járművezetők (nyitott ablak) melletti elhaladáskor, mivel köhöghetnek és forrása lehet a fertőzésnek. Ugyan ezen okból ne álljunk túl közel másik motoroshoz vagy autóshoz.

5. Kevesebb kapcsolat az utasokkal

Bár az autóval szemben, ahol zárt térben ülnek az utasok nagy előnyt jelent az elkülönülés, nincs meg az 1 méter távolság (az ilyen jellegű utazást engedélyezik a mostani szabályok), ezért fontos, hogy az utas is zárt ruhában legyen. Lehetőleg zárt sisakot és kesztyűt viseljen, kerülje a testi kontaktust és a motor kormány részének megérintését.

6. parkoló

Próbáljuk meg használni az utcai nyitott tereket, kerüljük a tömeges fedett parkolókat.

7. sebesség

A szabályozás miatt minél kevesebbet van távol otthonától annál jobb, főleg riasztás ideje alatt. Ha korlátozva van a kijárási idő a gyorsaság hatékonnyá tesz. Természetesen csak a szabályok betartása melletti gyorsaságról lehet szó.

8. Gazdaság

Számos állami és magánszférás erőfeszítés történik jelenleg Spanyolországban az üzemanyaghiány elkerülése érdekében. A motorok és mopedek hatékonysága és fogyasztása elősegíti ezen törekvéseket.

Ez nem csak pénzt jelent a gazdasági instabilitás idején, de a kevesebb tankolásnak köszönhetően ritkábban kell találkozni emberekkel a töltőállomásokon.

9. Megbízhatóság

A mechanikai kockázatok csökkentésének érdekében is jobb egy kétkerekű könnyű járművel közlekedni. Ha elromlik egy autó szerviz kocsit kell hozzá hívni, ahol ismét kontaktus jön létre. A mopedek statisztikai szempontból kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, azonban ha mégis elromlana könnyen le tudjuk tolni egy biztonságos helyre parkolási céllal.

10 Lefedettség

Ehhez nem kell túl sokat hozzá fűzni, egy városban a legnagyobb lefedetséget egyértelműen a kétkerekű járművek képesek nyújtani.

MIÉRT NE HASZNÁLJUNK MOTORT

A kiemelés nem véletlen, bár rengeteg előnye van a motorok használatának, van két olyan indok is, ami komoly figyelmet érdemel.

A közlekedés veszélye megnőhet ebben az időben, nem csak időjárási viszonyok miatt (szél, eső ) de a nagyobb nyomás alatt vezetők könnyebben hibáznak

A második pedig az elsőből fakad, a kórházak túlterheltsége miatt egy motorbalesetes esélyei jóval rosszabbak. Ráadásul a baleset következtében egészségügyi központba kell látogatnunk, ahol magas a fertőzési veszély.

Összességében ha motorra szállunk, akkor óvatosan, körültekintve járjunk el, teljes védőfelszerelést használva.

Nyitókép: autobild.es

ugrás fel