EST. 2002

1 millió 49 ezer eurót kap egy kátyúban felbukó motoros

Precedens-érték? bírósági döntés született a minap Olaszországban: az állami közútkezel? szerepét ellátó ANAS társaságot 1 millió 49 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezték, miután Ferrara város közelében egy motoros az úttest egyenetlensége miatt elesett járm?vével és maradandó mozgáskárosodást szenvedett.

A polgári peres eljárás során bebizonyosodott, hogy ‘az úthiba és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állt fenn’. A szerencsétlenül járt motoros egy közösen guruló baráti társaság kötelékében haladt, utolsóként a sorban. Minden el?zetes figyelmeztetés nélkül találta szembe magát a 6 cm mélység? kátyúval, amelybe els? kerekével belehajtott, elvesztette uralmát a járm? felett, a baleset során gerince sérült.

Mindez még 2003 júliusában történt, azaz nem tegnap – cseppet sem megnyugtató, hogy a per majdnem nyolc évig húzódott, a végs? döntés azonban üdvözlend?. Olasz motoros források áttör? sikerként írják le az ítéletet, amely reményeik szerint ha jelent?s változást nem is hoz az utak állapotát tekintve, arra mindenképpen megfelel?, hogy a közútkezel? komolyabban vegye a útkarbantartást illetve az úthibák jelzését a közlekedésben résztvev?k számára.

 

ugrás fel