EST. 2002

Sebestyén Peti ismét pontot szerzett a Világbajnokságon, Görbe Soma eddigi legjobb versenyét produkálta a szezonban

Ismét magyar pontszerzés a Világbajnokságon!
Nagyon izgalmas volt október második hétvégéje a magyar motorosok szempontjából, hiszen ismét két fiatal tehetségért izgulhattak a sportág szerelmesei. A Supersport Világbajnokság, új argentin pályáján egyedüli magyarként Sebestyén Peti, Spanyolországban Albacete aszfaltján pedig a CEV Repsol European Talent Cup utolsó előtti fordulóján, a 13 éves Görbe Soma képviselte hazánkat. A Sport&Events Academy pilótái megküzdöttek a körülményekkel és saját magukkal is. Argentínában szinte mindenki szenvedett az új pályával, Sebestyén Peti is kicsit később találta meg a ritmusát és a jó beállításokat, egy nem jól sikerült szombati kvalifikációt követően a 15. helyen ért végül célba, magabiztos pontszerzéssel.
Görbe Soma számára is kihívást jelentett az ismeretlen pálya, ám már csütörtökön képes volt nagyon jó köridőt motorozni. Az időmérő edzésen sajnos ő is elmaradt a legjobb idejétől, így a 38. helyről várta a vasárnapi versenyt. Leszakadt az ég az ETC futam kezdetekor, de Somának ez nem jelentett problémát, bravúros teljesítménnyel, rengeteg előzéssel felküzdötte magát egészen a 17. helyig, századokkal lemaradva csupán a pontszerző helytől.

Sebestyén Peti így értékelte a hétvégét:
Elkövettem jó pár hibát a hétvégén, ezért nem vagyok elégedett. A kvalifikáción nem volt jó az egy körös tempóm, így  csak a 17.helyet szereztem meg a rajtrácson. Ez már önmagában nem szerencsés, hiszen főleg ezen a pályán, ami még mindig nagyon poros és 1 ideális ív van, nem volt egyszerű előzni. A versenyen az első körben is hibáztam, lesodródtam az ívről, így pozíciókat vesztettem, aztán próbáltam visszajönni, megvolt a tempóm, hogy utolérjem az előttem haladókat, de ismét kisodródtam, ezzel értékes időt veszítve. A motor jó, nekem kell kevesebb hibát elkövetnem és szerintem akkor elég gyorsak tudunk lenni a top 10-hez, ez a célom Katarra!”

A PTR Honda csapatfőnöke Simon Buckmaster szerint, sok van még a magyar pilótában és nagy reményekkel várja a katari évadzáró versenyt :
„Péter elég sokat vesztett a nyitó körökben a futamon, túlságosan gyorsan próbálta befogni az előtte haladó pilótákat, elkövetett 1-2  hibát. Ennek ellenére ismét pontszerző helyen futott be. Katar jól fekszik a Hondáinknak, úgyhogy jó teljesítményt várunk tőle az idei utolsó versenyen.”

Görbe Soma elégedett volt a végeredménnyel, persze van még min dolgozni:
„Csütörtökön és pénteken ismerkedtem a pályával, ami nagyon megtetszett, de szombaton csak a 38. rajt pozíciót sikerült megszereznem , ami nem volt túl jó. Vasárnap az időjárás jelentés szerint esős futamot várhattunk, így tudtam, hogy borulni fog a rajtrács. Végül a 38. helyről 17-ig sikerült előre jönnöm, 3an csatáztunk és csak 4 század választott el a pontszerzéstől, de így is nagyon boldog vagyok!”

A Sport&Events Academy alapítója, Stefano Favaro is összegezte a hétvégét:
„Mindig hangsúlyozom milyen boldog vagyok, hogy magyar pilóták képviseltetik magyukat a világ legjobbjai ellen. Örülök, hogy Peti ismét pontot szerzett, persze ahogyan ő maga,  én sem vagyok maximálisan elégedett, hiszen célunk, hogy fokozatosan egyre előrébb lépjünk. Koncentrálnia kell, hogy sikerüljön minél jobban kvalifikálnia magát, hiszen nagyon kemény a mezőny és hátulról nehéz előre menni. Peti azonban tudja mit kell tennie és várjuk Katart, ahol korábban már versenyzett többször, tehát nem ismeretlen terep számára.
Somának is főleg az időmérőn való szereplésén kell dolgoznia. Mivel ez az első éve a lekomolyabb utánpótlás bajnokságban , így sok idő elmegy a pályák megismerésével. Albacete-ben már csütörtökön villantott, utána azonban mérsékelten teljesített a köridők tekintetében. Esős verseny volt, néhányan ki is csúsztak, azonban 14 emberen ment keresztül, meglepően magabiztosan motorozott a csúszós aszfalton, ez egy kitűnő eredmény, óriási volt a verseny. Ez az idei legjobb eredménye eddig, így pozitív élményekkel várhatjuk majd a szezon záró, valenciai futamot.”

Sebestyén Peti hamarosan indul Katarba, ahol a világbajnokság utolsó fordulóját október 26 és 28 között rendezik, Görbe Soma pedig novemberben zárja majd a szezont. Az ETC izgalmait csütörtökön 19:40-től s Spíler1 TV képernyőjén lehet megnézni!
ugrás fel