EST. 2002

64.800 eurós bírságot kapott Pol Espargaró

A Spanyol Bíróság hatalmas összegre büntette az érvényes jogosítvány nélkül vezető MotoGP pilótát.

Nem jól indul a KTM csapat versenyzőjének a Cseh Nagydíj, a spanyol versenyzőt a Spanyol Legfelsőbb Bíróság 64.800 euró bírsággal sújtotta vezetői engedély nélküli vezetés miatt (büntető pontok miatt ideglenes bevont). A barcelonai tartománnyi bíróság, már elítélte az ügyben a pilótát de Ő legfelsőbb bírósághoz felebezett.

Pol még 2009-ben szerzett jogosítványt hazájában Spanyolországban, azonban 5 évvel később átköltözött Andorrába. A letelepedéssel egyidejűleg engedélyét átadta és helyette a Pireneusokban található mini köztársaság jogosítványát kezdte használni. Egy évvel később, 2016 nyarán a Spanyol Közlekedési Főhatóság (DGT) értesítette Pol-t, hogy engedélyét elvesztette. Ennek oka, hogy különböző forgalmi szabálysértések miatt kimerítette a pontokat. Még ebben az évben, Granollers (ESP) rendőrség munkatársai megállították és megbüntették a pilótát, engedély nélküli vezetésért, bár Pol szerint érvényes Andorrai engedéllyel rendelkezik.

Espargaró azzal védekezett, hogy a DGT egy olyan vezetői engedélyre hivatkozik a büntetésben, ami nem létezik, mivel azt kicserélték és visszajuttatták a spanyol hatóságoknak. A bíróság azonban hajthatatlan volt, mivel véleményük szerint, még ha rendelkezik is Pol Andorrai vezetői engedély, Spanyolországban a pontvesztés rendszerét kell alkalmazni. Pol tehát hiába cserélte meg a vezetői engedélyét, az eredeti engedély érvényessége megmaradt és ezért a spanyol jogrendszer által bevetett pontlevonási rendszer hatálya alá tartozik.

Spanyolországban a pontok miatt elvesztett jogosítvánnyal történő vezetésnek maximális bírsága 288.00 euró lehet. Ahhoz képest Pol még egész jól járt. Ráadásul a büntetéshez, akár 90 napos közösségi munkát és három-hat hónapos börtönbüntetést is lehet társítani.

Nyitókép: Pol Espargaró twitter

ugrás fel