EST. 2002

79 éves korában elhunyt Los Angeles-i otthonában Péter Fonda színész

Az Easy Rider kultikus film egyik főszereplője igaz színész családból származott. A családban minden név ismert és elismert színészt takar: Henry Fonda, Jane Fonda és Bridget Fonda.

Mi most egy nemrég megjelent cikkünkkel búcsúzunk a legendás filmben oly fontos szerepet vállaló színésztől.

Elindultak megkeresni Amerikát, de nem találták. Sőt, Peter Fonda a film megálmodója, társ írója, producere és egyik főszereplője még idén, 50 évvel később is azt állítja, továbbra sem találja, hiába keresi – írja a 24.hu. Az újság a jubileum alkalmából összeszedte miért ütött olyan nagyot a film. Röviden: jókor volt jó helyen.

Az akkori hippi ellenálló mozgalomnak már volt zenéje, művészete, nyelve és öltözködése, de nem volt filmje. Ezt az űrt töltötte be Fonda, Dennis Hopper és Terry Southern alkotása, az Amerikát átszelő két motoros története. Persze nem csak egy mozgalom filmes ikonja lett, bemutatása után chopper építési láz járta be az egész földet. A 24.hu írása több fontos oldalról is vizsgálja a művet (pl. drog fogyasztás a forgatás alatt, magyar vonatkozás, alacsony költségvetés és a helyszínek kiválasztása), érdemes elolvasni. Mégis kimaradt egy számunkra érdekes aspektus, amiről általánosságban keveset beszéltek, olyannyira, hogy több dokumentumfilmes expedíció után a Discovery tette helyre a dolgokat 2006-ban.

Ez pedig maguknak a motoroknak a sztorija, amiket láthatunk a filmen. Fonda által alakított Wyatt motorja a Captan America a film zárójelenetében megsemmisül (később helyreállították és 1.3 millió dollárért cserélt gazdát egy aukción 2015-ben), három másik a forgatáson használt motort pedig még a premier előtt elloptak. De ami még ennél is zavarosabb, hogy ki tervezte és építette a choppereket. Nos, erről eltérő nyilatkozatok születtek a fél évszázada alatt. A Discovery arra jutott, hogy a donor gépeket, négy darab Harley-Davidson Hydra-Glide-ot Fonda vásárolta a Los Angeles-i rendőrségtől majd az építést rábízta két afroamerikai Los Angeles-i úriemberre, név szerint Clifford „Soney” Vaughs és Ben Hardy-ra. Vaughs akiről egy 2000-ben készült képet alább láthattok, inkább a tervezésből, míg Hardy a kivitelezésből vette ki a részét.

 

Az eltelt évek és az érintettek ellentmondásos visszaemlékezései mellet az sem segítette a motorok eredetének kiderítését, hogy Vaughs-al együtt többeket kirúgtak a forgatás elején így a nevük soha sem került ki a stáblistára.

Via NPR

ugrás fel