EST. 2002

A BMW szabadalmaztatta az elektromos boxer terveit

A 2019-ben bemutatott Vision DC Roadster prototípus kezd összekapcsolódni a valósággal. A BMW Motorrad egy nagy konkrét ütemezési tervet dolgozott ki az elektromos hajtásra történő át álással kapcsolatban, melynek részeként 18-24 havonta bemutat egy új elektromos motorkerékpárt. A következő bemutató 2023-ra várható.

A Németországban benyújtott szabadalom azt mutatja, hogy a BMW mérnökei olyan megoldásokon gondolkodnak, amelyek a boxermotor jellegzetes formát megtartva, de az elektromos motorkerékpárok logikájához igazodva képzeli el egy új típus alapjait.

Az új generációs modellnél a motor és az akkumulátor a váz közepén helyezkedik el, de a két kinyúló hengernek is több szerep jut sima dekorációnál.

A BMW tervekben a hengerek hűtőbordával rendelkezik, és felszerelhető elektronikus motor és akkumulátor vezérlő eszközökkel, beépített töltőkkel és gyors töltőkkel. De akár az elektromotor folyadékhűtő köre is helyet kaphat, feltéve ha van benne ilyen rendszer.

Az ötlet logikus, hiszen a boxer motor hengerei valóban sok levegőt kapnak, így a hűtés terén kiemelkedő szerepük lehet a jövőben is. Nem valószínű, hogy közeljövőben megjelenik egy elektromos boxer, hiszen a tervek benyújtása is 2020-ra dotálódik. Az viszont igen, hogy a németek minden lehetséges módon ki akarják majd használni a boxer vizuális indentitását, hogy a BMW motorkerékpárokról alkotott hagyományos kép.

Forrás: WIPO

ugrás fel