EST. 2002

A Dán rendőrség átlagosan napi 3 járművet koboz el „Őrült” vezetés miatt

A FEMA oldalán találtunk egy érdekes cikket, mely felhívja minden járművezető figyelmét, ha Dániába készül legyen tisztába az új szabályokkal. A cikket Lars Ruffs az MCTC dán motoros lap újságírója jegyzi, aki érdekes adatokkal szolgált a törvény bevezetését követő hat hónapról.

Az új szabályok értelmében a gyorshajtásokért járó büntetések olyan mértékben szigorodtak, hogy a rendőrség akár le is foglalhatja a járművet, még akkor is ha a vezető nem a jármű tulajdonosa.

A 2021 márciusában bevezetett törvény lehetővé teszi a jogosítvány feltétel nélküli bevonását ( akár 3 évre is) de szabadságvesztéssel is sújthatja a gyorshajtó sofőröket. Ehhez 200 km/h vagy annál nagyobb, illetve 100%-nál magasabb sebesség túllépésre van szükség. A törvény ugyan ilyen szigorral bünteti a 2.0 feletti véralkoholszinttel történő vezetést is.

A törvény nem csak a Dán állampolgárokra vonatkozik, hanem a külföldi járművezetőkre is.

A rendőrségnek lehetősége van „őrült vezetés” esetén a járművek lefoglalására, elkobzására és végső esetben árverésen történő értékesítésre is. Függetlenül attól, hogy a jármű vezetője a tulajdonosa, bérlője vagy lízingelője az járműnek.

Az új szabályok életbe lépését követően az első hat hónapban a rendőrség összesen 510 járművet foglalt le és 586 ügyben 623 vádat emeltek. Ez azt is jelenti, hogy a Dán rendőrség átlagban körülbelül napi három járművet foglal le.

Via: www.femamotorcycling.eu

nyitókép: wikimedia.org

ugrás fel