EST. 2002

A használatban lév? bukósisakok közel fele megérett a cserére

A Carole Nash biztosítócég készített egy felmérést a brit motorosok körében, amib?l az derült ki, hogy a szigetország motorosainak 40%-a túlkoros sisakban motorozik, amit már le kellett volna cserélniük, 63%-uk pedig ejtette már le a bukósisakját, de azóta is használja. A felmérés 1006 motoros részvételével készült.

„A brit motorosok körében készített felmérésünk során a motorosok 63%-a bevallotta, hogy úgy viseli a sisakját, hogy korábban már leejtette a földre, ami azt jelenti, hogy a motorosok 63%-a jelenleg agykárosodás kimagasló kockázatának van kitéve baleset esetén’ – mondta a cég szóviv?je.

cserére érett bukósisakok

„A sisakhasználat aranyszabályainak egyike, hogy ha leesik, ki kell dobni. A bukósisakok összetett termékek, nyomás hatására meghatározott módon viselkednek, így ha a lehet? legalacsonyabbról is ejtetted le a tiédet, nem éri meg kockáztatni benne az úton.’

„Egy másik hasznos tanács, hogy ötévente cseréld le a sisakodat. Ahogy a legtöbb dolog a földön, a bukósisakok sem halhatatlanok, így ha – a brit motorosok 40%-ához hasonlóan neked is – régebbi a sisakod öt évnél, ideje fellapozni a katalógusokat és választani egy újat.’

Érdekesség még, hogy a sisakok 38%-a fekete, miközben a biztosító társaság és egyre több gyártó cég és fórum a felt?n? szín?, jól látható színeket javasolja.

Mi a helyzet Magyarországon?

A itthon használt bukósisakok koráról és állapotáról nincsenek hivatalos adataink. De ha a magyarországi éves átlagkeresetet (3 millió forint) összehasonlítjuk a brit éves jövedelemmel (átszámítva 11 millió forint), akkor nem nehéz arra a következtetésre jutnunk, hogy valószín?leg ennél lényegesen rosszabb.

Forrás: visordown.com, ksh.hu, ons.gov.uk

ugrás fel