EST. 2002

A Honda magától forduló motoron dolgozik

A 2021-es évben az adaptív sebességtartó automatika rendszer kerül gyártásba, és több gyártó is átveszi a Bosch rendszerét. Az új szabadalmak melyek német nyelven íródtak, azt mutatják, hogy a Honda egy olyan motoron dolgozik, mely képes beavatkozni a kormányzásba és akár önmagától meg is fordul.

Az autók területén az önálló járművek hallatán már senki sem emeli fel a fejét, de motorkerékpárra még várnunk kell. A technológia ugyanis még több évre van a megvalósítástól. Az adaptív sebességtartó automatika lehet az első lépés, egy ilyen jármű bemutatáshoz. Ennek segítségével a motor önállóan tud fékezni, ha ütközést vagy veszélyt észlel.

A Honda szabadalma azonban túl mutat az önálló fékezésen és gyorsításon, egy olyan szabadalomról beszélünk melynél a kormánykerék működésébe is képes beavatkozni a rendszer. A szabadalmak egy szervomotort mutatnak be, mely a kormány mögött helyezkedik el és egy lánc köti össze a villával. Normál körülmények között a motor stabilizátorként fog működni, megakadályozva a kormány remegését, de emellett képes lesz elfordítani is a motort. Így például sávot válthat, letérhet az autópályáról, stb.

Bár ez valóban a jövő de a Honda már évek óta olyan járműveket mutat be, melyek képesek önállóan egyensúlyozni. Így vélhetően a japán gyártó komoly gondolja a rendszer fejlesztését.

A szabadalom alapján a rendszer kezelni tudja majd a GPS által adott adatok, így megkerülni akár akadályokat is.

fotó: bikeit.gr

ugrás fel