EST. 2002

A Motobot Valentino Rossitól tanul (videó)

A Yamaha legújabb projektjét, a Motobot fejlesztését élénk érdekl?déssel követjük. A japán motorgyártó speciális humanoidot fejleszt, a célja az, hogy a robot képessé váljon egy normál, bármilyen módosítás nélküli motorkerékpár vezetésére.

A folyamat nemrégiben új fázisba lépett, a Motobot a Yamaha R1-gyel már a versenypályán köröz. A motor egyel?re fel van szerelve kitámasztókkal és pótkerekekkel, de ha minden jól megy, csak id? kérdése, és ezek is lekerülnek róla.

Ha már a Yamaháé a projekt, természetes, hogy Valentino Rossi is közelr?l megszemléli a csodalényt, és jó mesterhez méltóan felajánlja neki a segítségét is: megtesz néhány kört a szenzorokkal felszerelt motoron, hogy az abból nyert adatokat a mérnökök fel tudják használni a továbblépéshez.

A Yamaha arról álmodik, hogy a Motobot el?bb-utóbb képes lesz kiállni Rossi ellen. Vajon ez mikor fog bekövetkezni?

A Motobot emberi beavatkozás nélkül, önállóan közlekedik, maga hozza meg a döntéseit. Ez vajon azt jelenti, hogy a pályán minden köre tökéletesen azonos? Vajon hogyan reagál váratlan helyzetekre, például ha megcsúszik a motor alatta? Nagyon izgalmas.

ugrás fel