EST. 2002

Autót nyert Szlovákiában Szvoboda

A Mnisekben megrendezett szlovák motokrosszbajnoki futamon az utolsó pillanatig kérdéses volt az első hely kimenetele. Fortuna a magyarok legjobbjára mosolygott rá, aki ezzel a német, a cseh és az osztrák bajnokság után Szlovákiában is elkönyvelhetett idén egy győzelmet.

A győztes és megérdemelt nyereménye

Nem mindennapi téttel várták a szlovák rendezők a régió legjobb motokrosszosait a hétvégi versenyükre. Az MX Open, vagyis a királykategória összetett győztesének egy vadiúj Ford Fiestával kedveskedtek. A tét meghozta a nevezési kedvet Magyarországról, Csehországról és Szlovákiából érkeztek versenyzők, hogy megmérkőzzenek az autóért.

Szvoboda Bence (#521) az elmúlt hónapok sikeressége után abszolút esélyesnek számított, de Fillip Neugebauer és Martin Michek, a csehek két kiváló versenyzője is bejelentkezett a kocsiért. A papírforma bejött, hármójuk között dőlt el a győzelem sorsa. Szvoboda hatalmas fölényben motorozott a saras időmérő edzésen, és az első futamban. Elsőként jött el a rajtgépből és 20 másodpercre növelte előnyét, amit okosan kamatoztatott a leintésig, miközben Michek és Neugebauer egész futamban izzasztották egymást, de előzésre nem került sor, ebben a sorrendben értek célba.

Szvoboda itt még azt hihette, hogy elbukta az autót, de aztán Michek (232) még egyet hibázott!

Ekkor még sétagaloppnak tűnt a magyar fiú diadala, de a mindent eldöntő második futam drámai fordulatokat tartogatott! Szvobodának rosszul jött ki a rajt, Michek és Neugebauer egérutat nyert. A magyar bajnok sok apró hibát elkövetett ugyan, de nem akkorát mint Michek, aki az élen motorozva elnézett egy ugratót és nagyot esett. A cseh bajnok visszacsúszott Neugebauer és Szvoboda mögé, ami azt jelentette, hogy Szvobodáé az autó, ha ebben a sorrendben célba érnek. Michek viszont nagyon jött a vezető kettősre, ezért nem lehetett egyikük sem nyugodt.

A futam utolsó harmadára az ellenfelek elfáradtak, viszont Szvobodának még maradt ereje, megkezdhette ostromát az első pozícióért, de két nagyobb hibába is beleszaladt, a másodiknál földre került 2 körrel a vége előtt, így megint úszni látszott a mesés fődíj. Neugebauer behúzta a futamgyőzelmet és győztesnek gondolhatta magát…egészen 20 másodpercig tartott az öröme, mert a második helyen mindenki meglepetésére Szvoboda ért célba, így a csapatunk klasszisa vihette el végül az autót. A befutó környékén senki sem látta, hogy Michek a pálya hátsó részén újra elesett kettőszáz méterrel a cél előtt, – a két futam alapján – ez a hiba jelentette Bence győzelmét.

Szappanoperába illő zárás: a csapat is alig akarta elhinni, hogy végül Bence győzött!

“El sem hiszem, ami történt! Ilyen fordulatos versenyem még nem volt! Nagyon idegesen kezdtem a második futamot, frusztrált, hogy Michek megy elől. Ő nem szokott ilyen hibákat elkövetni, valószínűleg őt is nyomasztotta a tét. Pár héttel ezelőtt Stribróban ugyanígy veszítettem el a győzelmet. Amit akkor elvett tőlem a sors, most kárpótolt érte. Nagyon ritka hogy ilyen nyereménye van a győztesnek, ezért különösen boldog vagyok, hogy én lehettem az, aki megnyerte a Ford Fiestát.” – lelkendezett a magyarok legjobbja, aki a német, a cseh és az osztrák motokrosszbajnokság után immáron a szlovák bajnokságban is elkönyvelhet idén egy győzelmet.

Bencén kívül két másik versenyzőnk is indult Mnisekben: Hugyecz Erik (#141) és Kiss Márk (#515) az MX2-es kategóriát erősítették. Hugyecz versenyzés tekintetében kihagyta a nyarat, számára ez a viadal a futamokba való visszarázódást jelentette. A saras körülményekkel nem szimpatizáló versenyzőnk így inkább nem kockáztatott, és stabil motorozással mindkét futamban a negyedik helyen végzett. Kiss a körülmények ellenére élvezte a motorozást, a futamokban egy 9. és egy 8. helyezést szerzett, ami az összetett értékelésben a 9. pozíciót jelentette.

A folytatásban hazai és nemzetközi viadalok is várnak sportolóinkra, a versenynaptár menüben tájékozódhattok, hogy mely állomások vannak még vissza a szezonból.

MX Open végeredmény, Mnisek:
1. Szvoboda Bence (magyar, HTS Team), 47 pont (1. és 2.)
2. Filip Neugebauer (cseh, Kawasaki), 45 pont (3-2)
3. Martin Michek (cseh, KTM), 42 pont (2-3)
4. Petr Bartos (cseh, KTM), 34 pont (5-4)
5. Marek Sukup (cseh, KTM), 34 pont (4-5)

További HTS-es eredmények:
Hugyecz Erik – MX2 4. hely
Kiss Márk – MX2 9. hely

A szlovák bajnokság 2018-as versenynaptára:
Április 15. Gbley
Május 1. Myjava
Június 17. Sverepec
Augusztus 26. Mnisek
Szeptember 16. Velke Uherce
Október 7. Senkvice

ugrás fel