EST. 2002

Balaton Park Circuit: Új helyszín az SBK Világbajnokságon.

A Superbike Világbajnokság promótere a Dorna, új szerződést kötött 2024-től a magyarországi Superbike világbajnokságra, a helyszín az új Balaton Park Circuit lesz az ország legjelentősebb turisztikai régiójában.

A Magyar Motorsport és Zöld Mobilitás Fejlesztési Ügynökséget, röviden HUMDA-t a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította, ami az autósport és a közlekedésbiztonság fejlesztéséért felelős.

A Dorna sportmarketing ügynökség most szerződést kötött velük a Superbike világbajnokság megrendezésére, így a világbajnokság 1990 után 2024-ben vissza tér Magyarországra.

Magyarország sokáig az SBK naptárának szerves része volt, 1988-as alapításától 2000-ig, 1998 kivételével a fővároshoz közeli Hungaroringen zajlottak a versenyek.

Eredetileg az ország keleti részén fekvő Hajdúnánáson terveztek új versenypályát, de nem lett belőle semmi,végül 2023 májusában megnyílt a Balaton Park Circuit.

A projekt mögött a Balaton és a népszerű Balatonfüred környéki üdülőrégió áll, a vezető az 59 éves izraeli Chanoch Nissany.

Az izraeli kormánnyal állítólag kiváló kapcsolatokat ápoló üzletember, több jelentős nemzetközi befektetőket tudott vonzani a Balaton Park Circuit projekthez.

204 millió eurót fektettek be – az adományozók neve nem ismert.

Az útvonalat Gulácsi Ferenc magyar tervező tervezte (valószínűleg azon kevés új pályák egyike, ahol Hermann Tilke nem vett részt), hossza 4115 méter. Hat jobbos és tíz balos kanyarral rendelkezik (az óramutató járásával ellentétes irányban), és 12-15 méter széles.

48 boksz, 10 000 néző befogadására alkalmas állandó lelátó, valamint 120 000 néző befogadására alkalmas ideiglenes lelátók építésére van lehetőség.

A tervek szerint az év végére készül el a 145 szobás (pályára néző) négycsillagos szálloda.

A főépületben 2000 négyzetméteres társalgó található.

A megközelíthetőséget az M7-es autópálya (Budapest-Siófok) közelsége biztosítja. Budapest távolsága 95 kilométer; Bécs 220, Graz pedig 246 km-re található.

A pálya az FIA Grade 1 (azaz Forma 1 szabvány) és FIM Grade A (azaz a MotoGP) szempontjaira épült, a B fokozatú homologizáció is elegendő lenne a Superbike világbajnoksághoz.

A régió és a turisztikai egyesületek az új munkahelyek lehetősége és a külföldi látogatók számának várható növekedése miatt állnak a projekt mögött – hangzott el a májusi megnyitón.

Szöveg : Stégner György

Fotó: Balaton Park Cicuit – Google

ugrás fel