EST. 2002

Barcelonából kitiltják a 2003-nál régebbi motorkerékpárokat

Ha jövőre a Katalán fővárosba kirándultok motorral érdemes a helyi szabályzásra figyelni. Arról már beszámoltunk, hogy a városvezetése a szabálytalanul parkoló motorokkal szemben kő kemény szankciókat hozott. A klíma változás miatt Európa egyik legveszélyeztetettebb metropolisza komolyan szeretné csökkenteni a káros anyag kibocsájtást.

Ezért január elsején bevezették a kontinens legnagyobb tilalmi zónáját, ami szinte az egész várost lefedi. A 95 négyzetkilométernyi terület helyenként még a városhatárokon is túlnyúlik.

fotó: barcelona.cat

A szabályzás a 2006-nál régebbi dízelautókat, a 2000 előtt gyártott benzines autókat, valamint a 2003 előtt gyártott motorkerékpárokat érinti. Ezen járművek munkanapokon 7-20 óra között nem hajthatnak be a tilalmi zónába. Aki mégis megteszi, az 100-500 euró közötti büntetésre számíthat.

A DGT felmérése alapján egy 20 évnél régebbi benzines autó 58-szor annyi nitrogén-dioxidot (NO2) bocsát ki, mint egy új gépjármű.

1 év halasztást kapnak azon autós, motoros futárok és régi autó tulajdonosok, akik 8000 euró alatt keresnek éves szinten. A szabályozástól 20%-os légszennyezés csökkenést remél a városvezetés.

A szabályozás mellett, megközelítőleg 25%-kal csökken a havi bérletek ára a város tömegközlekedési eszközein.

ugrás fel