EST. 2002

Bastianini verte Bagnaia-t, Quartararo esett. GP Aragon nagydíj 

Kaotikus kezdés után parádés verseny lett az Aragon GP, erős Ducati pár harccal a végén.

Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP) mindössze 0.042 másodperccel nyomta le a honfitárs Francesco Bagnaia-t (Ducati Lenovo Team) a 14. Aragon GP futamon. Marc Marquez (Repsol Honda Team) visszatért a ringben és önhibáján kivül talán el is döntötte az egész szezont amikor Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) nagyot csattant az első körben. 

A világbajnokságot jelenleg vezető Francia komoly sérüléseket úszott meg de 0 ponttal mehetett haza, sovány vigasz számára, hogy a második helyen álló Bagnaia nem tudta igazán kihasználni a helyzetet,  jövendőbeli csapattársával ment az adok kapok mígnem az utolsó körben Bastianini átvette a vezetést és behúzta idei 4. győzelmét. Bagnaia már csak 10 ponttal van lemaradva El Diablo mögött, 5 versennyel a szezon vége előtt. Ducati 25 pontot írt be a konstruktőri bajnokságban így a tavalyi évhez hasonlóan idén is elhozza a bajnoki címet.

A motorlandi káosz Bagnaia pole-ból történő álom rajtjával kezdődött, mindenki másnak rémálom volt már az első kanyar. Marquez 13. helyről indult, hatodik helyen jött ki a hármas kanyarból, amikor elvette a tüzet, a mögötte érkező Quartararonak nem maradt helye kikerülni, telibe verte a spanyol RC213V-jét, majd horror jelenetben repült le saját motorjáról. Marquez nem sokáig tudott tovább versenyezni az amúgy is sérült motorjával (de még azért valakit kiütött), néhány kanyarral később megismétlődni látszott az előző baleset, csak most Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) találta el hátulról a frissen visszatérő nyolcszoros világbajnokot, horror ide is jutott, a japán a flaszter közepén csúszva tette próbára a mögötte érkező versenyzőket, szerencsére mindenki ki tudta kerülni időben. Marquez második ütközése után, a kör végén, a verseny feladására kényszerült. 

Később Marquez az első ütközést verseny balesetnek nevezte, egy kis hiba az elől haladótól lassításra kényszerítette, így a mögötte érkező előzni készülő már túl közel került hozzá. A második balesete Takaakival viszont szerinte technikai hiba volt, a holeshot (egy eszköz ami összenyomja a futóművet rajtnál és kanyar bejáratnál, alacsonyabb súlypontot eredményezve) és szárnyak nélkül elkerülhető lett volna. Quartaro szerint Marquez jól kanyarodott de megcsúszott, neki jobb tapadása volt és váratlanul utolérte a Spanyolt.

Mindeközben, hatalmasat jött Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) az első körben, tizedik helyről indult, öt helyett jött fel, majd további három motort előzött be a dél afrikai, így másodikként ment, egészen a harmadi körig, amikor Jack Miller (Ducati Lenovo Team) az egyes kanyarban visszaelőzte és ugyanígy tett, egy körrel később Bastianini is ugyan ebben a kanyarban. Binder így 4. helyen ért be a KTM-el.

A két Ducatival már már klasszikusnak mondható párharcot vívtak az olaszok. Bagnaia és Bastianini két héttel ezelőtt Misanoban is hasonlóképpen feszültek egymásnak. Bastianini az utolsó körben aztán csak lenyomta Pecco-t, mindeközben hat másodpercre sikerült eltávolodniuk a többiektől. A harmadik helyet elhozó Espargaro és negyedikként beérő Binder között már csak 0.240 másodperc volt, szorosan mögötte érkezett az Ausztrál Jack Miller (Ducati Lenovo Team) 0.585 másodperces különbséggel.

Top 10:

1. Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP™)
2. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) + 0.042
3. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 6.139
4. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 6.379
5. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 6.964
6. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) + 12.030
7. Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) + 12.474
8. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) + 12.655
9. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 12.702
10. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) + 16.150

Képek és szöveg, mtotGP

ugrás fel