EST. 2002

Bike Sense

Egyre több autógyár fejlesztéseiben jelenik meg a kétkereküek illetve gyalogosok biztonságának növelése mint cél. A Jaguar álltal fejlesztett és a legujabb modellben bemutatásra kerül? Big Sense szó szerint mindent lát és ezt az információt probálja minnél hatékonyabban megosztani a vezet?vel.

A városi forgalomban szinte minden irányból érkezhetnek kétkereküek egy autó mozgásterébe és ezt gyakran a vezet?k nem reagálják elég gyorsan vagy egyszerüen csak nem veszik észre. Sense az érkez? járm? mozgását értékelve figyelmeztett.

Ha példaul elhalad egy motorkerékpár a járm? melett halk hangot ad illetve szinekkel is jelzi az A oszlopon, hogy hova figyeljen a vezet?. De képes az ülésre kisebb lökéseket is indukálni és ezzel még hatékonyabb figyelemre serkenteni a vezet?t.

Amennyiben kiszálnánk az autóból és a holtér miatt nem látjuk az éppen érkez? kétkereküt rezgéssel jelzi a kilincsen, hogy most inkább várjunk egy kicsit.

Aki motorozik a városban és már találkozott kinyitott ajtóval egy szük utcában tudja, hogy mekkora segitség egy ilyen szenzor és milyen jó is, hogy nem kell átesni egy ajtón némi figyelmetlenség miatt.

Gratulálunk a Jaguárnak és csak remélni tudjuk, hogy minnél több gyár követi a példáját.

ugrás fel