EST. 2002

BMW Motorrad Concept CE 02.

A Concept CE 02-vel a BMW Motorrad egy héttel az IAA Mobility 2021 előtt mutatja be az intelligens, városi kompakt mobilitás új értelmezését. Az elektromos járműkoncepció, amely nem klasszikus motorkerékpár és nem is robogó, egy izgalmas és erős érzelmeket keltő mobilitási lehetőség.

„Első pillantásra a BMW Motorrad Concept CE 02-ben kevés olyan dolog van, ami tipikusan BMW Motorrad – ez most valami teljesen más. Valami újszerűre törekszünk, és úttörők akarunk lenni – amire a múltban már számos projektünkkel bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk. A Concept CE 02 új arányokat és a városi környezetben történő kompakt mobilitás modern formáit mutatja be. Emellett a formatervezési innováció olyan szintjét akartuk elérni, amire korábban még nem volt példa. Fontos volt az egyszerű használat, de mindenekelőtt az érzelmi komponens, valamint a motorozási élmény” – magyarázza Edgar Heinrich, a BMW Motorrad formatervezési vezetője.

Kompakt méreteivel és fiatalos arányaival egyértelműen egy új célcsoportot szólít meg: 16 éves kortól bárkit, aki korábban még nem ült motoron, de nyitott az új élményekre, az intelligens technológiára és mindenekelőtt a mobilitás és a szórakozás összekapcsolására. A BMW Motorrad Concept CE 02 könnyű, mintegy 120 kg tömegű e-járműként ideális városi használatra, magas élményfaktort, valamint egyszerű, mégis stílusos ingázást kínál. A 11 kW-os teljesítmény és az álló helyzetből rendelkezésre álló teljes nyomaték dinamikus gyorsítást tesz lehetővé a közlekedési lámpáknál. A 90 km/h végsebesség és a 90 km-es hatótávolság lehetővé teszi, hogy még a sűrű városi forgalomban is könnyen eljusson A-ból B-be, és vissza.

A dizájn a BMW Motorrad új oldalát mutatja be.

Megjelenése már első pillantásra elárulja a BMW Motorrad Concept CE 02 újszerű jellegét. „Egy könnyen elérhető kétkerekűt akartunk kifejleszteni mindenki számára, aki mobil és független akar lenni” – mondja Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervezésért felelős vezetője. „A BMW Motorrad Concept CE 02 megbízható társ a mindennapokban. Azért szereted, mert mindig ott van melletted, és egyszerűen működik – még akkor is, ha időnként nem bánsz vele olyan körültekintően, mint ahogyan kellene. A matricák, dekorfóliák és a személyre szabás egyéb formái pedig egészen egyértelművé teszik mindenki számára, hogy ki a jármű tulajdonosa. Megtestesíti a fiatalos szabadságot és a gondtalan életérzést – leginkább olyan, mint egy gördeszka két keréken.”

Az egyszerű és átlátható arányok biztosítják a sallangmentes, könnyen rokonszenvet ébresztő esztétikai vonzerőt. A két nagyméretű, fun bike-okhoz hasonló kerék robusztusságot és felhőtlen szórakozást ígér. A teli kerekek vizuálisan is hangsúlyozzák a jármű arányait. A két akkumulátoregységnek és az elektromos hajtásnak helyet adó sötét motortest az ezüstös hangsúlyokkal kompakt karosszériát alkot. A hosszú, keskeny ülés és a váz teszi teljessé a jellegzetes sziluettet.

Új belépő a BMW Motorrad világába.

A lapos karosszériának köszönhetően a jármű súlypontja alacsony, ami kedvező a menetdinamika szempontjából. Ugyanakkor a BMW Motorrad Concept CE 02 a nagyméretű tárcsakerekeknek és az alacsony ülésmagasságnak köszönhetően hívogatóan és barátságosan néz ki. A jellegzetes arányok nem csupán nagyon agilis motorozási élményt tesznek lehetővé, hanem arra is hivatottak, hogy a nem motorosokat is megszólítsák: itt az alkalom, hogy kipróbálják magukat.

A hosszú, egybe szabott ülés a koncepció sokoldalúságát tükrözi. Akár messze hátradőlve, lábakkal előre, akár a hátsó lábtámaszokon előre dőlve, vagy akár utassal – az ülés számos pozíciót tesz lehetővé, mivel az elektromos meghajtás miatt nem kell lábfékkart működtetni. Ráadásul az ülés és a váz közötti szabad térben kisebb csomagok is elférnek. Az ülés elülső részén két egymást keresztező, olajkék gumiszalag van rögzítve, amelyek alá kisebb tárgyakat könnyen be lehet tenni. További tároló helyet biztosítanak a konzolok: az első lábtartók is itt találhatók, de a motoros akár rögzítheti saját gördeszkáját is, és lábtartóként használhatja.

Kiváló minőségű részletek közelebbről megvizsgálva.

A purista formatervezés közelebbről szemügyre véve kiváló minőségű részleteket és technikai finomításokat tár fel. A fényt egy négyszögletes, fekete fényszóró biztosítja, amely négy jellegzetes LED-elemmel rendelkezik. A hátsó lámpa két apró, áttetsző LED-levélből áll, amelyek a hátsó ülés bal és jobb oldalán vannak rögzítve. A kormányon egy kis színes képernyő biztosítja az alapvető kijelzőfunkciókat: ez egy látható, vizuálisan szándékosan túlhangsúlyozott kábelköteggel van összekötve. Egyébként a technológia szándékosan visszafogott. A tárcsás kerekekkel és az egyoldalas lengőkarral kombinálva a bemutatott elemek, mint a hajtásszíj, a kormány és a villa kihangsúlyozzák a koncepció-motorkerékpár városi, modern jellegét.

A színösszeállítás a motorost helyezi a középpontba.

A BMW Motorrad Concept CE 02 a színeket illetően is purista marad: fekete/ezüst az alapséma. A fekete szín a korai BMW motorkerékpárokat idézi. Ami azonban újdonság, az a matt és a magasfényű felületek összjátéka, amely nagyobb kifejezőerőt kölcsönöz a koncepciómotornak. Az ezüstszínű elemek, mint például a háromszoros bilincs vagy a meghajtás, a fehér grafikai elemek és az olajkék csomagtartószíjak erős hangsúlyt kapva egészítik ki az összképet. A technoid tipográfia célzott dizájnelem, amely a gépeken található műszaki információkkal való asszociációt hivatott közvetíteni. A BMW embléma a világos szilikonülésbe van integrálva, közvetlenül a kormány előtt; egyébként csak a felniken és a csomagtartó-hevedereken található BMW felirat utal a gyártóra.

Ezzel a meglehetősen visszafogott színösszeállítással a BMW Motorrad Concept CE 02 ideális platformot biztosít a motoros számára, hogy megmutassa saját egyéni karakterét. A matricákkal vagy dekorfóliákkal történő individualizálás nem csak lehetséges, hanem ajánlott, mint a koncepció része.

 

Divatdiktátor – városi motorosfelszerelés fiatal férfiak és nők számára.

A kiegészítő felszerelések innovatív koncepciója tökéletesen illeszkedik a BMW Motorrad Concept CE 02 modellhez. Két, a kortárs trendek által inspirált kabát a funkcionális és divatos ruházat új lehetőségeinek egész sorát mutatja be innovatív anyagokkal és feldolgozási technikákkal. Mindkét változat a jármű grafikájának tipográfiai stílusát idézi. A laza stílusú kabátok a fiatalok divattudatosságát is hangsúlyozzák.

Az átlátszó anyagok játékos használata – amely a funkciót, mint tervezési elemet mutatja meg – azt jelenti, hogy a termék egyszerre funkcionális és divatos hétköznapi ruhadarab. Ezzel tudatosan elkülönül a hagyományos motoros ruházattól, helyette az aktuális divatirányzatokra összpontosítva.

Rányomtatható védelem.

Mindkét kabát a grafikai kinyilatkoztatás részeként egyben védelmet is tartalmaz. Egy újonnan kifejlesztett technika (GRDXKN®) lehetővé teszi a védelmi funkció rányomtatását. Ez az integrált, térfogatformáló anyag kopásálló és ütéselnyelő. A grafika és a szerkezet teljesen újszerű kölcsönhatását hoz létre mindkét öltözékben, ezáltal a funkciót és a dizájnt egy szintre emeli.

A női kabáton a neon-narancssárga színű nyomtatás az enyhén áttetsző Windstopp anyagon keresztül érvényesül, míg az aranyszínű fényvisszaverő grafika és a színes színátmenetek vonzó dizájningereket keltenek.

A nyomtatás 3D-s szerkezete a férfi dzsekinél érvényesül. Az olajkék részletek és a fehér grafika harmonizál a koncepciómotor színvilágával, és így teszi teljessé az összképet.

A motoros felszerelések gyártását sikerült szinte kizárólag német szakértők és beszállítók bevonásával megoldani.

A BMW Motorrad Concept CE 02 műszaki paraméterei.

Teljesítmény: 11 kW (A1 jogosítványhoz megfelelő) (ECE)

Legnagyobb sebesség: 90 km/h

Hatótáv: kb. 90 km (WMTC szerint)

Kerekek: 15’’-os tárcsakerekek elöl és hátul

Ülésmagasság: 730 mm

Terheletlen tömeg: kb. 120 kg

ugrás fel