EST. 2002

BMW Motorrad International GS Trophy 2022 Délkelet-Európa: Üdvözlünk Albániában!

„Fedezd fel a meglepetések világát!” – e mottó jegyében indul útjára 2022 nyarának végén a nyolcadik BMW Motorrad International GS Trophy mezőnye.

A BMW Motorrad december 14-én, délután 3 óra 30 perckor jelentette be, hogy a következő nemzetközi GS Trophy helyszínéül Albánia szolgál majd – vagyis az utolsó, máig jórészt érintetlen európai „off-road „paradicsomok egyike.

A résztvevő országok tehát izgalmas, ugyanakkor kemény munkát igénylő idők elé néznek, hiszen időközben le kell bonyolítaniuk a kvalifikációs eseményeket és ki kell választaniuk a különleges, kalandokkal teli eseményen indítandó csapataik tagjait.

Az International GS Trophy 2022 Délkelet-Európa eseményre eddig az alábbi országok/csapatok jelezték hivatalosan kvalifikációs szándékukat:

Brazília, Kína, Franciaország, Németország, India, Japán, Koreai Köztársaság, Latin-Amerika, Mexikó, Hollandia, Oroszország, Dél-Afrikai Köztársaság, Délkelet-Ázsia, Anglia, USA.

Egy csapat már biztosra veheti az indulását a 2022-es nemzetközi GS Trophyn: az eredeti tervek szerint a 2020-as rendezvényen induló kínai csapat szabadkártyát kapott, mivel az akkor érvényben lévő COVID-19 korlátozások miatt nem tudott részt venni az új-zélandi eseményen.

BMW Motorrad International GS Trophy 2022 Southeast Europe

Az Új-Zéland izgalmasan változatos tájait átszelő 2020-as döntőt hosszúra nyúló versenynapok jellemezték. Miként azt Dr. Ralf Rodepeter, a BMW Motorrad márka- és termékfelelőse elmondta, Albánia gyökeresen másfajta élménnyel ajándékozza majd meg a gyakorlott GS-pilótákat, mint az eddigi helyszínek: „Tunézia, Dél-Afrika, Patagónia, Kanada, Thaiföld, Mongólia, valamint Új-Zéland után a BMW Motorrad ismét olyan helyet keresett, amely tökéletes „GS-territórumnak” tűnik. Márpedig ez nem olyan egyszerű, hiszen az erőpróbához sok olyan legálisan motorozható terepre van szükség, amely komoly kihívásokat támasztó, a legkülönfélébb profilú szakaszokkal rendelkezik és nem szűkölködik a meglepetésekben sem. Nos, Albánia ideálisan megfelel mindezen elvárásoknak. Drámaian sokszínű, magas hegyekkel, fennsíkokkal és sűrű erdőkkel tarkított tájaival, adriai tengerpartjaival, fantasztikus, átkelésre csábító folyómedreivel és mély hegyi tavaival Albánia eszményi választásnak tűnik – egyúttal a GS Trophyk történetének egyik legizgalmasabb helyszínének is.”

Albániáról dióhéjban:

A rendkívül vendégszerető emberek által lakott kicsi, balkáni ország – amely még ma is amolyan titkos tippnek számít az utazók körében – egyike Európa utolsó ékköveinek.

Albánia északnyugaton Montenegróval, északon Koszovóval, északkeleten Észak-Macedóniával, délkeleten és délen Görögországgal, délnyugaton a Jón-tengerrel, nyugaton pedig az Adriai-tengerrel határos. Albánia egészen a 80-as évek végéig rendkívül izolált ország volt, amelynek lakói először 1990-ben járulhattak szabadon a választóurnákhoz. Az ország 2009 óta tagja a NATO-nak, 2014-ben pedig hivatalosan is az EU tagjelöltjévé vált.

Albánia lassan nyílik meg a turizmus előtt. Mindenekelőtt az Adriai-tenger keskeny parti sávja az, amely nyáron jelentősebb számú turistát vonz. Az ország területének kétharmadát ritkán lakott magashegység foglalja el. A parti rész mediterrán, a belső vidékek pedig kontinentális éghajlatúak.

Albánia karakterét alapvetően határozza meg a középkor és a modern idők közötti kontraszt. Az utakat és a csapásokat mindenfelé várromok és erődítmények övezik. A kisvárosokat misztikus atmoszféra tölti be – gyakorta előfordul arrafelé, hogy az ember hirtelen úgy érzi, nagyon messzire került a 21. századtól.

Az országban nagyon sok helyen zajlik építkezés, ugyanakkor látnivaló, hogy a természet legalább olyan gyorsan veszi vissza magának az utakat és a mesterséges ösvényeket, mint ahogyan az új létesítmények kinőnek a földből. Az infrastruktúrafejlesztés dacára ma is csak néhány főút köti össze egymással Albánia északi és déli, valamint keleti és nyugati részét.

Az ország belső részét extrém módon keskeny, kanyargós mű- és salakos utak szelik keresztül-kasul, amelyekhez bizony elkel a kitűnő motorozási jártasság. Az ember soha nem tudja, hogy mi vár rá a következő kanyarban, mint ahogyan azt sem, hogy az út vajon folytatódik-e, avagy annak egyszerűen vége szakad.

Főváros:          Tirana

Népesség:      ~ 2,8 millió fő

Terület:            28 748 km²

Pénznem:        LEK

Nyelv:              albán

Az International GS Trophyról röviden.

International GS Trophy egy, a legendás BMW GS modellek „szellemiségét” hordozó esemény. A rendezvényen maradéktalanul érvényesül minden olyan érték, amelyet a GS motorkerékpárok képviselnek – nevezetesen az élményteliség, a kalandokra való fogékonyság és a kihívások bátor felvállalása. A 2022-es délkelet-európai rendezvény a nyolcadik az International GS Trophy történetében. A megelőző rendezvényeknek 2020-ban Óceánia (Új-Zéland), 2018-ban Közép-Ázsia (Mongólia), 2016-ban Délkelet-Ázsia (Thaiföld), 2014-ben Észak-Amerika (Kanada), 2012-ben Dél-Amerika (Chile, Argentína), 2010-ben Dél-Afrika (Dél-Afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik), 2008-ban pedig Észak-Afrika (Tunézia) adott helyet. A jelenlegi szabályok szerint 22, a világ minden tájáról származó csapat 60 versenyzője áll rajtvonalhoz. A mezőnyt a GS Trophy rendezői, a média képviselői, orvosok, a szponzorok képviselői, valamint fotós és filmes stábok kísérik.

Az International GS Trophy a lényegét tekintve nem klasszikus verseny, hanem egy csapatok közötti vetélkedés, amelynek keretében egy, az off-road motorozás szerelmeseiből álló nemzetközi gárda tagjai mérik össze tudásukat a különféle követelményeket támasztó szakaszokon. Ezek a próbatételek azonban nem pusztán arról szólnak, hogy ki tudja teljesíteni a feladatokat – a hangsúly sokkal inkább a tudáson és a csapatmunkán van. Mivel a résztvevők sok időt töltenek együtt és a szabadban tábort ütve éjszakáznak, a kaland az együvé tartozás érzését is felerősíti. Olyannyira így van ez, hogy gyakran életre szóló barátságok köttetnek itt. A GS Trophy tehát összehozza egymással a világ legkülönbözőbb tájairól származó embereket, motorosokat és kultúrákat – csakúgy, mint ahogyan ezt a GS motorkerékpárok teszik.

Az eddigi GS Trophy események tapasztalatai alapján elmondható, hogy a legsikeresebb csapat az lesz, amely a legjobban képes együttműködni, a legtechnikásabb módon motorozik és amely vidám hangulatban élvezi ki a nemzetközi bajtársiasság felemelő érzését.

Legyél része Te is a kalandnak!

Röviddel a BMW Motorrad International GS Trophy 2022 Délkelet-Európa esemény végét követően a BMW Motorrad ismét jelentkezik majd a „Follow the Trails” elnevezésű túrákkal, amelyeknek keretében a márka ügyfelei eredeti GS Trophy motorkerékpárokon eredhetnek a mezőny nyomába.

ugrás fel