EST. 2002

Boxutca: Ifj. Tóth Imre

Szöveg: -nn- Fotó: DPPI

Vége a szezonnak, van időnk egy picit szusszanni a boxutcában, ami persze tél révén legalább annyira kihalt, mint a mogyoródi aszfaltcsík. De nem baj, MI most teszünk rá egy kísérletet, hogy virtuálisa megtöltsük élettel. A boxutcát. Új rovatunkban magyar versenyzők vallanak az idei év sikereiről, buktatóiról, személyes élményekről, 2009-es felkészülésről.

Az első alanyunk ifj. Tóth Imre. Imi nehéz éven van túl. Nem jöttek úgy az eredmények, ahogy azt vártuk tőle, ahogy várta saját magától. Egy nem is olyan apró sérülés a lehető legrosszabbkor jött a magyar motoros számára. De kipróbálhatta milyen gyári versenygéppel körözni a világ legjobb pályáin. A következőkben Tóth Imi vall az idei évről.

***

Pár mondatban összegezd ezt az évet. Hogy értékeled a 2008-as teljesítményedet?
Az évet nagyon jól kezdtük. Az év eleji tesztek jól sikerültek, az első versenyen pontot is szereztem, csak ezután maradtunk ezen a szinten. Nem tudtunk fejleszteni, padlón voltam lelkileg is. Nagyon hamar eltelt így a szezon, aztán a lehető legrosszabbkor jött az ujjsérülésem, ami még rátett egy lapáttal az amúgy sem fényes szezonomra. Aztán a Barbera lesérült, és megkaptam a második számú motorját, amit egyedül Le Mans-ban használt. 12. lett vele, tehát ő sem tudott azzal a technikával előrébb kerülni.

Hogyan sikerült az összebarátkozás az új vassal?
Teszt nélkül ültem fel a motorra, és a szerelők is teljesen ismeretlenek voltak a számomra. De mivel ez a motor klasszisokkal jobb volt, mint amit én hajtottam, jöttek az eredmények. Ausztráliában 13. voltam, úgy, hogy a verseny elején rányomtak a fűre, és nagyon hátraestem a mezőnyben.

Mi volt a két technika közötti különbség?
Minden. Mikor először ráültem azt mondtam „Úristen, ez egy iszonyatosan jó motor!”. Ebben a motorban már kipörgésgátló van, így a gázt már a kanyar közepén rá lehet adni, de ezt is meg kellett szokni, hogy hol van a határ. De mondom, minden. Váz, futómű, fék. Amiben egyezett az a végsebesség volt.

Az év közben ugye megsérült az ujjad. Ez hogyan történt pontosan?
Egy supermoto edzés után pakoltam ki a kocsiból a gumikat, és szállítás közben beakadt az ujjam a kapuba. Szilánkosra törött a gyűrűsujjam, amit azonnal megműtöttek. Furcsa volt, hogy hetek után sem tudom rendesen mozgatni. Egy vizsgálat után derült ki, hogy nagyobb csavart tettek az ujjamba, ezért volt ez. Úgyhogy vár rám még egy műtét valamikor januárban.

Akkor ezzel a téli felkészülésednek is fuccs!
Hát igen. Egyelőre nehezemre esik súlyt emelni, de még futás közben is fáj az ujjam. Két hónap így is kimaradt. Most már egy picivel jobb az ujjam, a gyógytornának köszönhetően annyira megerősödött, hogy valamelyest tudom használni a kezem. Jelenleg heti egyszer-kétszer járok ki a szigetre futni, konditerembe is kétszer járok, de akkor is inkább lábra edzek

Mit lehet tudni a következő szezonodról?
Igazából nem tudom még, milyen motorom lesz. Remélem sikerül gyári motort szerezni, akkor annak nagyon fogok örülni, és egy iszonyat jó szezont fogunk csinálni. Apu is és én is azon vagyunk, hogy sikerüljön előrébb kerülnünk a mezőnyben. Más szerelőink lesznek az biztos, de a csapattársamról egyelőre még nem tudok biztosat mondani. Elhangzott Mattia Pasini neve (a Motoros VB 2008 sajtótájékoztatón – a szerk.), tudni kell, hogy még a szerződés nincs aláírva, tehát még változhat a dolog.

Milyen a viszonyod a faterral? Hogyan tudjátok egymást elviselni egész évben?
Egyre jobb. Volt időszak, amikor nem voltunk annyira jóban, mindig mondta, hogy húzzam jobban, húzzam jobban. Tavaly egy picit lenyugodott, látta, hogy vizen jól megyek, és belátta azt is, hogy ezzel a technikával nem lehet jobbat menni a jelenlegi mezőnyben. Már alig várom a következő évet vele.

Inkább a faterod, vagy a csapatfőnököd egy versenyhétvégén?
Olyankor nem ismer kegyelmet. Engem jobban le szokott cseszni, mint a csapattársaimat. Szóval a kérdésedre válaszolva abszolút csapatfőnök.

Egy keményebb vita után egymás nyakába borultok azért egy pofa sör mellett?
Apu nem sörös. Én sem. Inkább pálinkázom.

ugrás fel