EST. 2002

Enduro-VB: Nagy siker volt a Magyar Nagydíj

Bravúrosan tért vissza hazánkba az endurósok legrangosabb versenysorozata. Mindhárom magyar pontokat szerzett a királykategóriában.

23 év után Parádfürdő fogadta a FIM Enduro Világbajnokságot Magyarországon. A szakág világsztárjai mellett 3 magyar versenyző is megmérettetett 13 ezer néző előtt. Ahhoz képest, hogy alig lehetett hallani a versenyt megelőző napokban a rendezvényről, ez tisztességes nézettségnek számít. Bár nem ez a legnézettebb motoros világbajnoki sorozat, reméljük az idei év remek rendezését követően újra és újra visszatér hozzánk a sorozat. Ezek voltak a hétvége főbb topikjai:

 

MAGYAR PONTSZERZŐK

A Magyar GP legfontosabb történése az volt, hogy a magyar enduro versenyzők világviszonylatban is kiállták a próbát. Ráadásul nagyon sikeresen. Hiszen mindhárom magyar induló vb-pontokat szerzett. Méghozzá a királykategóriában, az EnduroGP-ben.

Németh Kornél – 17 pont (egy-egy 12. és 13. hely)
Holló Bence – 13 pont (egy-egy 15. és 14. hely)
Jager Norbert – 5 pont (egy 16. hely)

 

13 EZER NÉZŐ

Június 23. és 25. között összesen 13 ezer néző látogatott ki a Magyar GP helyszínére. Nagyon tiszteletre méltó szám! Sőt! Hiszen elég összevetni pár 2016-os nézőszámmal: a Marokkói GP-t 8 ezren, a Portugál GP-t 11 ezren, a Görög GP-t 9 ezren, a Finn GP-t 13 ezren, míg a Svéd GP-t 11 ezren látták a helyszínen. Azaz a Magyar GP egy átlagon felüli nagydíj volt a nézőszámot illetően.

 

NÉMETH KORNÉL BRAVÚROS 13. HELYE

Idősebb Németh Kornél, a magyar motokrossz egyik legnagyobbja nem gondolta volna egykor, hogy a fia ifjabb Németh Kornél (KTM) a motokrossz után majd az enduroban is fogalom lesz. A 9-szeres magyar bajnok id. Németh Kornél azonban ezt most hétvégén átélhette. Ott volt a Magyar Nagydíjon, hogy segítse, buzdítsa a fiát, aki bravúros volt. Az első enduro vb-nagydíján mindkét nap pontszerző lett. A szombati 12. helye után vasárnap a 13. helyen végzett az EnduroGP-ben.

 

NEM JÖTT KI A LÉPÉS A HUSQVARNÁNAK

Idén először érem nélkül maradt a gyári Husqvarna alakulat. Az Enduro2-ben az osztrák Pascal Rauchenecker egy-egy 5. és 8., míg a brit Daniel McCanney egy-egy 9. és 4. helyre volt képes. Az EnduroGP-ben a sérülése után visszatérő francia Mathias Bellino egy-egy 7. és 10. helyre volt képes, míg a szintén francia Christophe Charlier az Olasz GP-hez hasonlóan ismét nem szerzett pontot vasárnap, ráadásul újra meg is sérült. Ez a sérülés azonban sokkal komolyabb is, hiszen eltörte a bal kezét. Charlier szombaton a 8. helyen végzett, míg vasárnap kiállt a 2. speciálon.

 

SZÁRNYALT A YAMAHA

A gyári Yamaha csapatnak nagyon feküdt a Magyar Nagydíj. Főleg az Enduro2-ben versenyző brit Jamie McCanney lehetett boldog, aki a karriere legjobb nagydíját teljesítette. A kétszeres világbajnok szombaton a 3. helyen végzett, ellenben vasárnap megszerezte az első győzelmét a felnőttek között. Ezzel a győzelmével egyértelműen jelezte, hogy ő is a vb-címért küzd. Az EnduroGP-ben szereplő francia Loic Larrieu is szép emlékekkel lett gazdagabb a Magyar GP-n. A sérülése után két 3. helyre volt képes. Immár folyamatosan dobogós, McCanneyhez hasonlóan ő is vb-címért küzd.

 

NAMBOTAIN NAGY NAPJA(I)

A 3-szoros világbajnok francia Christophe Nambotin feltámadt a Magyar Nagydíjon. Szombaton nagyon fölényesen szerezte meg az idei első győzelmét. Míg vasárnap nagy csatában győzte le a gyári KTM-es csapattársát, a brit Nathan Watsont. Nambotin 2015 után volt képes ismét duplázásra. Két éve a Spanyol GP-n aratott kettős diadalt.

 

Végeredmény – EnduroGP:

1. nap: http://www.endurogp.org/en/result-pilotes/598/9/1/2017
2. nap: http://www.endurogp.org/en/result-pilotes/598/9/2/2017

ugrás fel