EST. 2002

Extrém üvegtörés produkció motorral

Motoros száguldott és repült keresztül egy nagy üvegtáblán, extrém produkcióval mutatta be az üvegfeldolgozó üzem, hogyan törik az edzett üveg.

A mutatványról természetesen videó is készült, mutatjuk.

Bár filmekben már sokszor láthattunk olyat, hogy valaki kiesik egy ablakon, autóval vagy motorral áthajtanak üvegen, olyankor viszont nem valódi, hanem úgynevezett cukorüveget használnak a filmesek. Ráadásul az áthajtás, esés pillanatában még be is robbantják azt, így valójában nem a színész vagy jármű erejétől törik szét az üveg.

Egy magyar üvegfeldolgozó vállalatnál most viszont kipróbálták ugyanezt igazi üveggel is. A produkciót a Szeged határában lévő CE Glass Industries valósította meg az általuk készített, speciálisan megmunkált üveggel, Hagyó Tamás filmes kaszkadőr főszereplésével.

Az üveg megmunkálásának többféle módja van, az egyik a hőmegmunkálás, ettől lesz edzett az üveg, ezáltal ötször-hatszor ellenállóbb, mint a normál üveg. Például a bútoriparnak készülő üvegek is ilyenek és a hajmeresztő mutatványhoz használt üveg különlegessége is ebben a megmunkálási formában rejlett. A produkció során egy 4 mm vastagságú, 3,5 m széles és 1,7 m magas csiszolt edzett síküveget használtak. Az üveget a CE Glass csapata az új edzőkemencéjével tette a produkcióra alkalmassá. Az edzés során a méretre szabott üveget 600-700 Celsius-fokos kemencébe rakják, ahol megváltozik az üveg szerkezete. Ennek a megmunkálásnak köszönhetően már nem a hagyományos módon fog törni az üveg, vagyis nem pókhálószerűen, szilánkosan, szabálytalan darabokra, hanem az egész felület milliónyi, nagyon apró, pár milliméteres darabra robban szét a törés pillanatában. Ennek volt köszönhető, hogy a legapróbb karcolás nélkül végre lehetett hajtani a produkciót.
A CE Glass üvegfeldolgozó üzemben több mint 100 év szakértelmével dolgoznak a szakemberek, termékeik minőségi ellenőrzéséhez napi szinten is több töréstesztet végeznek, a produkció sikeres megvalósíthatósága nem volt kérdés számukra. Erre az üvegtörésre külön készültek, meghatározták az üvegtábla legnagyobb lehetséges méretét, és különböző súlyokkal, még targoncával is tesztelték, hogyan fog viselkedni az üveg ilyen helyzetben.

Az, hogy milyen apró milliónyi darabra robbant szét az üveg, kiválóan látható a produkcióról készült fotókon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2977567135816603&type=3

Ez pedig a kaszkadőr élménybeszámolója, hogy milyen érzés volt keresztülszáguldani az üvegen:

https://www.facebook.com/ceglassindustriesszeged/videos/3108172416123849

A kaszkadőrről

Hagyó Tamás a hajmeresztő, extrém mutatványok szolnoki fenegyereke, 10 éve dolgozik filmes kaszkadőrként. Olyan filmekben volt szerencséje közreműködni, mint a Die Hard 5., a Herkules, A kém, A kém, aki dobott engem és most a CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat által megálmodott egyedülálló üvegtörésteszt.

A CE Glassról

A CE Glass üvegfeldolgozó vállalat dinamikusan fejlődik, jelenleg is zajlik náluk üzemcsarnok-bővítés és új, innovatív gépek beszerzése, 100 fővel bővítették az elmúlt egy évben a létszámukat, tavaly Családbarát vállalat minősítést, júniusban Év Gyára verseny kategóriadíjat, november elején pedig Szerethető Munkahelyek díjat nyertek. A jövő gyárát kívánják megvalósítani Szeged határában, átütő erővel mennek előre, motoros videójuk kiválóan jelképezi ezt, hogy nincs akadály előttük.

Az üvegmegmunkálás rejtelmeiről több infó a CE Glass honlapján:

https://www.ceglass.eu/hu/ho-megmunkalas

ugrás fel