EST. 2002

Forradalmian új felfedezés a lítiumion akkumulátorok töltésében

Akár 10 perc alatt képesek lehetünk feltölteni egy akkumulátort, amely 360-480 kilométerre elegendő energiát biztosít egy elektromos jármű számára.

Az elektromos járművek problémái közismertek, többségük az akkumulátorokra koncentrál, mivel azok drágák, nehezek és lassan töltődnek.

A Pennsylvaniai Egyetemen működő kutatócsoport nemrégiben közzétett kutatása azonban megoldás lehet a problémákra. A különböző területeken dolgozó tudósok, gépészmérnökök, vegyészmérnökök csoportja először meghatározta azok az okokat, amiért eddig nem volt lehetséges a gyors és hatékony töltés.

A kutatásban közzé teszik, hogy a lítiumion- akkumulátorok töltése alacsony hőmérsékleten nem ajánlott, mivel lítium tüskeszerűen lerakodik az anód felszínén. A bevonat pedig csökkenti a cella kapacitását és üzemzavart okozhat. Magas hőmérsékleten való töltés ugyan hatékonyabb lenne, hosszú távon szintén ront a cella kapacitásán.

Észrevették azonban, hogy ha az akkumulátort legfeljebb 10 percig töltik magasabb hőmérsékleten ( 60 Celsius-fokon ) majd gyorsan lehűtjük a lerakodás nem történik meg. Ez azt jelenti, hogy 10 perc töltéssel egy elektromos járművet 320-480 kilométernyi energiával lehet feltölteni, úgy hogy az életciklus 2500 töltés marad. Ez átváltva 800.000 kilométert jelent egyetlen akkumulátor élettartalmát figyelembe véve.

A kutatás külön érdekessége, hogy az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma támogatta, akik 2800 töltőállomást terveznek 500 helyszínen. A telepítés költségét a Volkswagen dízel botrányából befolyó 2 milliárd dollárból állják.

forrás

ugrás fel