EST. 2002

Franciaországban bevezetik a magántraffipaxokat

A mediterrán ország elkötelezett a közlekedési balesetek csökkentése mellett, a cél érdekében olyan eszközöket is bevetnek, ami más európai országokban eddig elakadtak.

Kezdődött azzal, hogy motorral csak 80 km/h órával lehet közlekedni a főutakon. A döntést hatalmas tüntetések követték, végül a kormány úgy döntött, hogy kiterjeszti minden gépjárműre és 2 éves próbaidővel. A ciklus még nem járt le, az eredményeket sem tudjuk de már itt van az új fegyver, a privát traffipax.

Hazánkban is volt hasonló ötlet, azzal a különbséggel, hogy magánszemélyek végezték volna a mérést. Franciaországban cégek pályázhatnak, fedett kocsikban telepített eszközökkel végezhetik a munkát, előre meghatározott útvonalon. A szakaszok nem a polgárokat védik, hanem a kormányt a túlszámlázás ellen. Az üzemeltető cég nem részesedik a büntetésekből, km elszámolás alapján végzi a munkát, tulajdonképpen egy kiszervezésről van szó, növelt létszámmal.

Vortex Radar (egy hasonló eszköz )

Sokak szerint nincs értelme az eljárásnak, mivel a privát mérőeszközöknek nincs visszatartó erejük. A francia kormányzat viszont eltökélt a témában, első körben Normandiában vezették be 5 autóval, de még a nyáron 26-ra emelik ezt a számot. A végleges terv az, hogy országosan 2020-ig 383 ilyen autó legyen szolgálatban az utakon.

ugrás fel