EST. 2002

Jogosítványunió: irányelv idént?l?

Még a 2006-os évben harmonizálhatja az Európai Unió parlamentje a jogosítványok formátumát és az azokkal kapcsolatos szabályozásokat. A legtöbb változás a motoros vezet?i engedélyeket érintheti.

Az alapelképzelés az, hogy legyen egy olyan egységes, hitelkártyaszer? jogosítvány, amely felváltaná azt a mintegy száztíz eltér? kinézet? illetve formátumú okmányt, amelyek az egyes európai országokban jelenleg használatban vannak. A brüsszeli irányelv elfogadása után a tagországoknak 4+2 évük állna rendelkezésükre az átállásra. A jelenleg tulajdonosuknál lév? jogsik érvényességi idejük lejártáig korlátozás nélkül használhatóak maradnak, ha lesz uniós szint? egységesítés, ha nem.

A legtöbb érdemi változás természetesen a motorkerékpáros jogosítványokat érintené az új rendszerben. Mindenhol kötelez? lenne a segédmotoros kerékpárokra az engedély (ez Magyarországon már most is így van: M kategória), az ún. nagymotorokra (35 kW teljestmény felett) viszont csak 24 év feletti életkor után járna a papír, és két éves motoros el?élet is feltétel lenne (a jelenlegi hazai gyakorlat szerint az A-s jogosítványt bárki megszerezheti huszonegyedik születésnapja után illetve két éves A1 vagy A korl. engedéllyel). A négykerek? motorokat – quadokat, ATV-ket – pedig B kategóriás jogsival lehetne hajtani a nem is olyan távoli jöv?ben.

ugrás fel