EST. 2002

Látja a Tesla robotpilótája a sávok között érkező motorost?

Scott Kubo egy kaliforniai srác, aki rendszeresen rak fel videókat a Teslájáról. Ezeken a videókon olyan meleg pillanatok láthatóak, amikor a robotpilóta sávváltás közben majdnem összeütközik valakivel, vagy épp amikor az autó 38 centis érintőkijelzőjén kiválasztja a romantikus hangulatot, mire kandalló tévére változik a középkonzolt beterítő monitor, bekapcsol a fűtés és valami langyi zene. Egy hónapja viszont érdekes kérdést vetett fel a csatornáján: Érzékeli-e a Tesla robotpilótája a sávok között haladó motorkerékpárt?

A sávok között előzni vagy előre gurulni az Egyesült Államok közül csak Kaliforniában legális, de nyilván máshol is előfordul. Az öt és fél perces videóban jó pár olyan szituációt láthatunk, amikor Scott az autópályán erős forgalomban önvezető módban halad és mellette a sávok között elhúz egy motoros. A sebességétől függően többnyire érzékeli a rendszer a motort és mutatja a kijelzőn, de többször összemossa azt a mellettük haladó autóval és sajnos megesik, hogy semmit nem vesz le komputer a történtekből. A videó alatt valaki megírta, hogy ritkán, de előfordult vele az ellenkezője is azaz, hogy az autópilóta vészfékezett, amikor túl közel előzte meg egy motor és csak szerencsének köszönheti, hogy nem mentek bele hátulról. Ezt a jelenséget egyébként Scott is megerősítette.

Tanúság, hogy a Tesla autópilótáját hiába tartják a legjobb önvezető rendszernek és fejlesztik rohamléptekben azért a gyakorlatban még mindig csak egy vezetést segítő asszisztens. Nekünk, motorosoknak pedig marad továbbra is a fokozott éberség és figyelmetlenség általános vélelme.

ugrás fel