EST. 2002

Lovas fogatot győzött le Szvoboda Bence

A legjobb magyar krosszmotoros a Kupon megrendezett versenyen szokatlan kihívót kapott. Varga Imre kettes fogatjával szállt harcba a motokrossz vasemberével. Szvoboda Bencét (26) megpróbálták letaszítani a trónjáról. A kihívó két amerikai vérvonalú ügető pej lóval mérte össze tudását a magyar krosszbajnokkal szemben a Pápa mellett, Kupon megrendezett meghívásos motokrosszverseny déli szünetében. A szokatlan kihívásnak örömmel mondott igent a HTS Team kiváló versenyzője. – Voltak már különös felkéréseim az évek során, de lovas fogattal még nem versenyeztem, így örömmel mondtam igent a felkérésre. – mondja Bence. Az egyetlen dolog, ami aggasztott, hogy az öblös motorhangtól ki ne törjenek a lovak, de Imre, a lovak tulajdonosa megnyugtatott, hogy kézben tartja majd a ménest.

A motor és a lovas fogat gördülő rajtból indulva gyorsultak 100 métert, háromszor egymás után. Bár a fogathajtó mindent megtett, hogy legyőzze a legjobb motokrosszost, mint oly sokaknak
ebben az évben, ez neki sem sikerült, mindháromszor a motort intette le elsőként a kockás zászló.

– Mindent megpróbáltam, de Bence és a vasparipájával nem tudtam felvenni a versenyt. Nemhiába ő a legjobb krosszos az országban. – ismerte el Bence teljesítményét a lovas fogat tulajdonososa, Varga Imre.

Az igazi szenzáció azonban ezután következett, a két sportember eszközt cserélt. Bence a fogatra ült, Imre a vasparipát sarkantyúzta meg, a visszavágó feladat pedig szlalomozás volt. Itt ugyan elvérzett a motokrosszbajnok, de ellenfele szerint a lovakhoz is van érzéke, és ha komolyan foglalkozna vele, ebben a műfajban is szép sikereket érhetne el.

– Óriási élmény volt meghajtani a lovakat, korábban nem volt benne részem. – lelkendezett Bence. – Annyira kellett fogni a szárat, hogy jobban bedurrant tőle a kezem, mint egy krosszverseny közben, de amúgy sokkal jobban ment, mint amire számítottam. Hatalmas tiszteletem Imrének és mindenkinek, aki lovassportot űz, nem egyszerű műfaj, na! – mondta elismerően a somogyi motorversenyző. Bence nem csak a fogat-motor gyorsulási versenyen bizonyult a legjobbnak Kupon, az I. osztályú kategória futamain is nagy fölénnyel diadalmaskodott, amivel elnyerte a Varga Imre által idén megalapított Kupi Motocross Vándorserleget. Ha a következő két évben is ő bizonyul a leggyorsabb motorosnak Kupon, örökre rászáll a díszes trófea.

– Nagyszerű nap volt, mint elismerésem a szervezőké. Hatalmas élmény volt számomra ez a verseny, mert felszabadultan motorozhattam, nem nyomasztott a teljesítménykényszer, mint a bajnoki futamokon. Sok szurkoló tette tiszteletét a rendezvényen, sokan kértek aláírást vagy közös képet tőlem. Örülök, hogy ezzel a nappal meg tudtam nekik hálálni egy kicsit az egész éves szurkolást és támogatást. – foglalta össze a napot Bence.

ugrás fel