EST. 2002

Megnyithatják az autópályák leállósávjait

Fokozott forgalmi terhelés esetén, maximum néhány órára az autósok és a motorosok használhatnák a leálló sávot. A sáv használatának célja tehát a kapacitás növelés, de ehhez rengeteg feltételnek kell még a jövőben teljesülnie.

A hvg.hu megkereste levélben az illetékes tárcát, miután egy háttérbeszélgetésen Mosóczi László a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy egy informatikai fejlesztés segítségével lehetséges lenne az autópályák leállósávjainak használata.

A KRESZ a leállósávot vészsávként értelmezi, ezért csak vészhelyzetben vagy műszaki hiba esetén lehet terhelni ezt a területet. Az útfenetartó szakembereknek, akik hivatalból használhatják a sávot, a fejlesztést követően a leggyorsabban el kellene hagyniuk a sávot.

Ahhoz, hogy a fejlesztés létre jöjjön, elektromos irányítórendszerrel kell ellátni az autópálya ezen szakaszait. A rendszer folyamatosan jelzi, hogy használható a szakaszon a leállósáv és milyen maximális haladási sebesség engedélyezett. Ezen felül a teljes szakaszt be kellene kamerázni, hogy a követhető legyen, az adott szakaszon nincs műszaki hibás gépjármű.

Európában már több országban vezettek be hasonló rendszert sikerrel, nálunk a fejlesztésekre jelenleg még terv sem készült, így biztosan várnunk kell, hogy gyorsítani tudják vele adott szakaszok forgalmát.

fotó: lokalkompass.de

ugrás fel