EST. 2002

Megújultak a tantervi és vizsgakövetelmények a motoros oktatásban.

Korszerűbb képzésben vehetnek részt akik motoros oktatásra jelentkeznek az újranyitott motorosiskolákban. A március elején megújult tantervi és vizsgakövetelményeket az Innovációs és Technológia Minisztérium alapos szakmai előkészítő munka eredményeként dolgozta ki, a balesetek csökkentése érdekében.

A cikkben kitérnek rá, hogy 2001-hez képest több mint a kétszeresére, 186 ezer közelébe emelkedett a regisztrált motorkerékpárok száma. Az elmúlt időszakban mint egy 50-60 motoros vesztette életét az 1200-1500 bekövetkezett balesetben.

2020-ban az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a közutakon elhunytak száma. A 454 halálos áldozatból 53-hoz képest tavaly 34 volt motoros.

„A módosításokat a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szakemberei készítették elő a szakoktatók tapasztalatainak felhasználásával, más hazai közlekedési szakértők bevonásával és külföldi példák elemzésével. Átfogó javaslatcsomagjuk alapján a technikai fejlődéshez igazították a képzések tanterveit és a vizsgakövetelményeket.

Az összes kétkerekű kategóriát érintő változások hatályba lépésével a vizsgafeladatok között hangsúlyosabban szerepelnek az összetettebb vezetéstechnikai elemek. A balesetek jelentős része az ilyen bonyolult manőverek – pl. az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor – elhibázására vezethető vissza. Változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése. Részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is.
A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Vizsgaközpont ismeretterjesztő céllal oktatóvideó-sorozatot állított össze és tesz közzé hamarosan a KAV honlapján. A néhány perces epizódok a motoros tantervi és vizsgakövetelményekben szereplő feladatok helyes végrehajtását mutatják be. A videók háromféle, a tanulók mellett a szakoktatóknak és vizsgabiztosoknak szóló narrációval készültek el. A képzést és vizsgáztatást végző szakembereket tájékoztatók
és útmutató segédanyagok készítik fel az új követelmények alkalmazására.”

forrás: kormany.hu

fotó: vizsgakozpont.hu

ugrás fel