EST. 2002

MotoGP – San Marinó-i Nagydíj

Érdekesen indult az olaszok számára kultikus helyként számon tartott és Marco Simoncelli nevét viselő pályán megrendezett verseny. Már az időmérőn összeakadt Marquez és Rossi, amiért mindkét versenyzőnek meghallgatásra kellett mennie a felügyelőkhöz. Az eset egyszerűnek tűnik, Marc Rossi mögött haladt egy darabig a gyors körön majd megelőzte az olasz versenyzőt. A spanyol indoklásban azt hozta fel, hogy versenytársa már elhagyta a pályát ezért érvényteleníteni fogják azt a körét. Az előzést követően azonban Ő is elhagyta a pályát, amikor is Rossi visszaelőzte.


A bírók végül senkit nem büntettek meg, mivel mindkét versenyző az előzés előtt elhagyta a pályát és érvénytelenítette a gyors körét. Természetesen a rajongótáborok másképp látták az eseményeket, de Marc elmondása szerint ez az eset tüzelte csak fel igazán, hogy Rossi hazai pályáján is elhozza az elsőnek járó pontokat.

Az időmérőn még két figyelemre érdemes dolog történt, Vinales lett a leggyorsabb a Yamaha nyergében de épp, hogy csak az utolsó pillanatban elorozva a KTM versenyzőjétől Pol Espargarotól. A spanyol joggal úszott örömlázban és nevezte a karrierje egyik legfontosabb pillanatának. A Moto2 világbajnok csapattársa Zarco is a 10 belül zárta az időmérőt, ami azt mutatja, hogy tényleg elindult valami a narancssárgáknál. A spanyol versenyző ezt többek között Pedrosa érkezésével is indokolta, a szintén hispán versenyző jelenleg a KTM csapatot erősíti tesztelőként.

A rajtnál Vinales indulhatott a legjobb helyről, de az összes Yamaha versenyző jól zárta a hétvégi időmérőket. Vinales kivételesen meg is tartotta első pozícióját a rajt után, ami tőle kifejezetten nagy szó. Azonban hamar utolérte őt és levadászta csapattársa, egyben az idei év legnagyobb meglepetés embere Fabio Quartaro. A francia cseppet sem volt megszeppenve az ellenfelek nagyságától és hatalmas tempóval esett neki a köröknek. Marquez jól mérte fel, hogy mennie kell a Petronas csapat versenyzője után, így egy körrel Fabio előzése után Ő is átlépett Vinales tempóján és felzárkózott az éllovasra.

Innen tulajdonképpen egy mondatban össze lehetne foglalni a versenyt, de igazából valószínűleg a világ egy új csillag első igazán komoly csillogását láthatta. Fabio az egész futamott vezette, bődületes tempót diktálva, amit nagyon stabilan tartott, úgy hogy Marc a végig mögötte volt. A fiatal versenyző nem rogyott meg nem lettek mentális vagy fizikális gondjai, sőt az utolsó körben mikor Marc megelőzte még vissza is tudott vágni a francia egy előzés erejéig.

MM megnyerte a versenyt és kockáztatott, mivel a pontversenyben lévő két ellenfele közül Rins kicsúszott, Dovi pedig csak a hatodik helyen zárta a futamot.

Marq nyilatkozataiban kiemelte a fiatal francia tehetségét és mentális erejét. Ahogy fogalmazott, eddig is tudta, hogy Fabio nagyon gyors és jó versenyző de most már azt is láthatta a világ, hogy versenyt is képes vezetni. Jövőre Ő lehet az egyik nagy ellenfél.

Marc most is jól látja a dolgot, bár a Yamaha tábor nagyon jól teljesített a hétvégén még mindig hiányzik az erő a csapat többi tagjából. A két gyári versenyző közül, Vinales harmadik lett és bár gyorsult a végén nem tudott harcba szállni az első két helyen haladó versenyzővel. Ő bizakodóan nyilatkozott és kiemelte, hogy javul a teljesítménye, amit az elmúlt versenyeken elért dobogók is mutatnak. De a tapadással és a kigyorsítással még mindig gondjai vannak.

Rossi egyenesen megkongatta a vészharangokat és aggasztónak nevezte, hogy két Yamaha versenyző is jobban teljesít nála. Ő is a kigyorsításban és az első kerék tapadásban véli felfedezni a hiba okát, bár sokan azt is felvetették, hogy Ő és Morbidelli magasságuk miatt lehetnek hátrányban. Erre a felvetésre a kilencszeres világbajnok nem tudott konkrét választ adni, de Morbidelli nem tartotta lehetetlennek, viszont inkább Fabio hihetetlen kanyarsebességét emelte ki.

A Yamaha csapatnak azért nem kell szomorkodnia, igaz, hogy Marwuez nyert de utána csak hangvillás motorok következnek, míg nem a hatodik helyen találjuk Divit, aki egész hétvégén kereste a lehetőséget. Nem csak Ő nem találta de a Ducati alakulat többi tagja sem tudott komoly teljesítmény nyújtani.

Espargaro végül a hetedik helyen zárt, ami fantasztikus eredmény a KTM versenyzőjétől, csapattársát a 11. helyen intették le a futam végén.

Jack Miller megelőzte a gyári motorral versenyző Petruccit, míg Jorge Lorenzo a 14. helyen zárt.

Nyitókép: Twitter MotoGp

ugrás fel