EST. 2002

Motoros szalagkorlát teszt

Egy 38 tonnás kamion sem tudta áttörni, a motorosok védelmére kiépített rendszert. Az Anas Olaszországban, egy kiemelt szakaszon speciális motorkerékpár szalagkorlátot telepített. A rendszertől, a motorosbalesetek és ezzel párhuzamosan a társadalmi költségek csökkenését is remélték. Azonban a statisztikai számok megfordultak, az említett szakaszon több baleset történt mint a telepítés előtti időszakban.

Az Anas most mégis úgy döntött, hogy folytatja a telepítéseket. A magyarázat egyszerű, igaz, hogy a baleseti mutatók nőttek de a komoly sérülések drasztikusan csökkentek. A korlát jól végzi dolgát, ami sok emberi élet megmentését jelenti.

A cég most egy erődemonstrációt tartott, ahol egy 65 km/h-val robogó, 35 tonnás kamiont vezettek neki a korlátnak. Jól látható, hogy a rendszer könnyen elvezette a hatalmas energiát.

A motoros rendszerek lényege, hogy nem engedi a kétkerekű járművek vezetőit és utasait becsúszni a korlát alá. Az autók részére kifejlesztett rendszer alsó talapzata nyitott,  az oszlopok pedig sok motoros sérüléseiben játszanak komoly szerepet.

Tudomásunk szerint, Magyarországon jelenleg nincs olyan szakasz, ahol hasonló rendszerű védőkorlát került volna felszerelésre.

ugrás fel