EST. 2002

Nem tud elterjedni a robogózás

Pedig a pozitív környezeti hatások, a gyorsabb városi közlekedés, az alacsony bekerülési érték mind olyan tulajdonságok amiknek segíteniük kellene az alacsony köbcentis motorok terjedését.

Azonban hiába a rengeteg jó tulajdonság ha van pár tényező ami hátráltatja a fejlődést. Csehországban és sok más Európai államban is hatalmas növekedésnek indult a motorospiac miután bevezették a könnyített B125 kategóriát. Ennek az lenne a lényege, hogy az autót használó és a KRESZ-t ismerő vezetők kis költség és idő mellett állhassanak át egy hatékonyabb városi közlekedési eszközre.

Sajnos hazánkban ez a szabályozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és így nem növekszik a regisztrált új robogók száma hanem csökken.

Persze nem lehet mindent csak a szabályozásra fogni. Van egy másik gond is és ez az elterjedési mérték. Mivel kevés robogó van a városban nem alakult ki a kultúrája és az a keretrendszer ami elősegíteni a motorok biztonságos üzemeltetését. A buszsávokat használhatják a motorosok de a parkolóhelyek száma még mindig nem elegendő. Ráadásul az 50 cm3 alatti motorokon nincs rendszám így lopás esetén kicsi az esélye, hogy előkerül a jármű.

Megoldás lehetne olyan védett parkolók telepítése ahol a robogókat biztonságosan lehet tárolni. Több megoldás is van erre a kamerázott utca szakaszok is jók de ott egy sisakkal még mindig biztonságosan tud dolgozni egy elkövető. Az automata garázsok azonban tökéletes védelmet nyújthatnának egy ilyen esetre is.

ugrás fel