EST. 2002

Nemzetek Krossza: FantAMAsztikus

Lehet szidni őket a politikájuk miatt. Lehet szidni őket a gyorséttermekért. Lehet szidni őket hobbiból. Krossztudásuk előtt viszont illik nagyon mélyen meghajolni.

És ebben egy fikarcnyi túlzás sincsen. Ez maga a csupasz valóság. Az amerikai motokrossz iskola ma a világon a legjobb. Aki az amcsi bajnokságban húzza a gázt, annak még a vb-nél is keményebb közegben kell bizonyítania – a jelek szerint. De nincs szégyenkezni valójuk a franciáknak, és a belgáknak sem. A keserű pirulát viszont duzzogás nélkül le kell nyelniük. Az amcsikat csak saját maguk verhetik meg.

Szombat délután már egy kis vérszagot is érezhetett a közönség. A vb-n szokásos kvalifikációs versennyel folytatódott a program. Kategóriánként rajtoltatták el a mezőnyt MX1-MX2-Open sorrendben. Országonként a két legalacsonyabb versenypozíció számított, a legrosszabb helyezést nem veszik ilyenkor figyelembe. 19 ország azonnal a holnapi fináléban érezhette magát. A plusz egy, a vasárnap délelőtti B-finálé győztese lesz.

MX1: Stewbi-du-bi-dúúúúú

Ujjonghatott James-fiú, két bukással is nyerte saját kategóriáját. A rajttól szépen jött el, folyamatosan növelte előnyét, de korán sem a tőle megszokott magabiztossággal. A brit Mackenzie, a belga De Dycker és a francia Pourcel próbálta tartani az ütemet. Reed már az elején kiszáll a küzdelemből: pocsék rajt után egy laza bukfenc, és máris a középmezőnyben kénytelen nyelni a sarat.

Stewart sem ússza meg tiszta tenyérrel, de elég előnye volt, hogy újraélessze Kawasakiját. Az időközben nyakára zúduló Mackenzie támadásait sikerrel hárítja, a csatának a helyi hős bukása vet véget.

Pourcel bejön másodiknak az injektoros Kawával (Stewart még az idei, karburátoros modellt hajtja), De Dycker bronzzal menti a belgák becsületét. Világbajnok-Philippaerts negyedik, Leok ötödik, Nagl hatodik végül. Majd Mackenzie, De Reuver, Coppins és Reed zárja a top tizest.

MX1 kvalifikáció (top 10)

1. James Stewart (Kaw) USA
2. Sebastien Pourcel (Kaw) FRA
3. Ken de Dycker (Suz) BEL
4. David Philippaerts (Yam) ITA
5. Tanel Leok (Kaw) EST
6. Max Nagl (KTM) GER
7. Billy Mackenzie (Kaw) GBR
8. Marc de Reuver (Hon) NED
9. Josh Coppins (Yam) NZL
10. Chad Reed (Suz) AUS

MX2: Villopodium

Nehezen tud veszíteni Ryan Villopoto. Ezúttal sem teszi. Rajttól a célig mutatja hátát a mezőnynek, irdatlan tempót diktál, pedig még nem sikerült teljesen megfejtenie a pályát. „Otthon nincsnenek ilyen katlanok. Még el kéne töltenem rajta egy kis időt, hogy biztonságban érezzem magam.” – hangzik az ítélet.

AMA-s csapattársa, Brett Metcalfe jön be másodiknak – mintha csak egy amerikai bajnokin lenne az ember. Az auszi ezüstje némiképp meglepetés, vannak nála menőbb motorosok is a mezőnyben. Na nem az ifjú gall Boissire, mert ő sem egy agyonsztárolt valaki. Viszont szélvészgyors. Ott van a dobogó alsó fokán.

A vb-s különítmény csak most következik, Rattray, Searle, van Horebeek sorrendben. Vilopoto diadalával az USA már a legjobb nemzet, de a franciák, belgák, ausztrálok még csatáznak a második rajthelyért. Az Open verseny dönt.

MX2 kvalifikáció (top 10)

1. Ryan Villopoto (Kaw) USA
2. Brett Metcalfe (Kaw) AUS
3. Anthony Boissiere (KTM) FRA
4. Tyla Rattray (KTM) RSA
5. Tommy Searle (KTM)
6. Jeremy Van Horebeek (KTM) BEL
7. Carlos Campano (Yam) ESP
8. Manuel Monni (Yam) ITA
9. Scott Columb (Suz) NZL
10. Matiss Karro (Hon) LAT

Open: Kiwirultak

Az utolsó tétmeccs hozta a nap versenyét. Az Amerikában kőprofivá érő kiwi, Cody Cooper már a rajtnál ellép az üldözőktől. Tim Ferrynek már nem is kéne elindulnia, mégis nyélgázon közlekedik, míg el nem botlik egy földön fekvő motorosban. Az amerikai elszáll, Cooper dörzsölheti tenyerét.

Zach Osborne, a honosított Puerto Rico-i iramodik neki. Amerikában kegyvesztett lett a KTM-nél, majd a Yamahánál is, így kénytelen kelletlen a vb-n fejezte be ezt az évet, nem is olyan rossz eredményekkel. Itt viszont ráérzett nagyon a tempóra, még Steve Ramont és Michael Byrne-t is lenyomta a végén, bejuttatva a közép-amerikai országot a fináléba.

Byrne, Salvini, Ramon, Siestola, Simpson, Klatt, Ferry és Lozano a befutó további sorrendje.

Open kvalifikáció (top 10)

1. Cody Cooper (Suz) NZL
2. Zach Osborne (Yam) PUR
3. Michael Byrne (Suz) AUS
4. Alex Salvini (Suz) ITA
5. Steve Ramon (Suz) BEL
6. Matti Seistola (Hon) FIN
7. Shaun Simpson (KTM) GBR
8. Dusty Klatt (Kaw) CAN
9. Tim Ferry (Kaw) USA
10. Alvaro Lozano (KTM) ESP

Összesítés: Kenguruburger

Az USA a legkevesebb megszerezhető ponttal veri a mezőnyt, Ausztrália (mindkét válogatottban az amerikai bajnokságban versenyző motorosok szerepelnek) és Franciaország pontegyenlőséggel követi a szuperhatalmat.

Belgium negyedik a pöppet fásult válogatottjával, az erősen tartalékos olaszok is csak a pontrendszer miatt szorulnak mögéjük egállal. Cooper egyedül húzza fel a Kiwiket a hatodik helyre, a britek csak a hetedikek a kvali után. Előrébb várta őket a hazai közönség.

Észtország, Spanyolország és Finnország a legjobb tíz. A németek csak a tizenkettedikek, Kanada, Svájc és Hollandia előtt. Japán még a legjobb 19-ben.

***

Erre számítottunk. Megkaptuk hát. Az amcsik röhöghetnek a markukban, reméljük a többieknek nem ment el a kedve a versenyzéstől, mert akkor ma délután valami csudát láthatunk. Hamburger, Kenguru netán Croissant? Tessék leadni a rendelést.

ugrás fel