EST. 2002

Nyolc nyitott sisakot sikált el az olasz fogyasztóvédelem


Minden, csak nem megnyugtató az olasz fogyasztóvédelem (Altroconsumo) által végzett bevizsgálás eredménye: a hivatal erre kiképzett laboratóriumban tesztelt tizenöt piacon fellelhet? nyitott (‘jet’) bukósisakot, amelyeknek mindegyike rendelkezett a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges tanúsítványokkal. Nyolc termék nem ütötte meg a mércét a kontroll szerint, ilyenformán a szakhatóság szerint nem is kaphattak volna engedélyt a piacra kerüléshez. A gyártók ‘ellenpróbáin’ minden termék megfelelt az elvárásoknak.


Áll a bál Olaszországban nyitottsisak-fronton: miután a fogyasztóvédelem publikálta a teszteredményeket, a legtöbb – jobbára a negatívan érintett – gyártó megtette válaszlépéseit: a Dainese, a Caberg és a Shark kétségbe vonták a próba hitelességét, bemutatva önnön meó-folyamataikat, illetve ‘ellenteszteket’ szervezve. Egy ilyen eseményen még az eredeti listán sereghajtóként szerepl? Shark RSJ modell is túlteljesítette a homologizációs normát, minden vizsgálati pontnak megfelelve (a tesztet a független Omega laboratóriumban végezték, véletlenszer? forgalomban lév? tételekb?l összeválogatott, L-es méret? sisakokkal, kétszer: el?ször zárt kapuk mögött, aztán újságírók és szakmai meghívottak színe el?tt). A gyártók ezenkívül több tárgyi tévedésre is rámutatnak az Altroconsumo anyagában. A mifelénk kevéssé ismert Duraleu nev? márka viszont olyan mélyen magába nézett, hogy önszántából elkezdte kivonni termékeit az itáliai piacról.

Forrás: Altroconsumo

A fogyasztók független szervezeteként aposztrofált Altroconsumo azonnali hatállyal, levélben közölte vizsgálatainak eredményét a Közlekedési Minisztérium illetékeseivel, további intézkedéseket sürgetve (a kivonatos tabellán szerepl? ‘X’ gyakorlatilag az adott sisak adott teszten való elmeszelését jelenti, a bukókat ütéselnyelés, a szíj tartása és a plexi nyújtotta védelem tekintetében vizsgálták, illetve, hogy a sisak fedi-e az egész fejet – az ár a 2010 januárjában kiskereskedelmi forgalomban fellelhet? minimum és maximum ellenérték euróban kifejezve).

ugrás fel