Hirdetés
Kezdőoldal Magazin Nyolc nyitott sisakot sikált el az olasz fogyasztóvédelem

Nyolc nyitott sisakot sikált el az olasz fogyasztóvédelem

Hirdetés


Minden, csak nem megnyugtató az olasz fogyasztóvédelem (Altroconsumo) által végzett bevizsgálás eredménye: a hivatal erre kiképzett laboratóriumban tesztelt tizenöt piacon fellelhet? nyitott (‘jet’) bukósisakot, amelyeknek mindegyike rendelkezett a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges tanúsítványokkal. Nyolc termék nem ütötte meg a mércét a kontroll szerint, ilyenformán a szakhatóság szerint nem is kaphattak volna engedélyt a piacra kerüléshez. A gyártók ‘ellenpróbáin’ minden termék megfelelt az elvárásoknak.


Áll a bál Olaszországban nyitottsisak-fronton: miután a fogyasztóvédelem publikálta a teszteredményeket, a legtöbb – jobbára a negatívan érintett – gyártó megtette válaszlépéseit: a Dainese, a Caberg és a Shark kétségbe vonták a próba hitelességét, bemutatva önnön meó-folyamataikat, illetve ‘ellenteszteket’ szervezve. Egy ilyen eseményen még az eredeti listán sereghajtóként szerepl? Shark RSJ modell is túlteljesítette a homologizációs normát, minden vizsgálati pontnak megfelelve (a tesztet a független Omega laboratóriumban végezték, véletlenszer? forgalomban lév? tételekb?l összeválogatott, L-es méret? sisakokkal, kétszer: el?ször zárt kapuk mögött, aztán újságírók és szakmai meghívottak színe el?tt). A gyártók ezenkívül több tárgyi tévedésre is rámutatnak az Altroconsumo anyagában. A mifelénk kevéssé ismert Duraleu nev? márka viszont olyan mélyen magába nézett, hogy önszántából elkezdte kivonni termékeit az itáliai piacról.

Forrás: Altroconsumo

A fogyasztók független szervezeteként aposztrofált Altroconsumo azonnali hatállyal, levélben közölte vizsgálatainak eredményét a Közlekedési Minisztérium illetékeseivel, további intézkedéseket sürgetve (a kivonatos tabellán szerepl? ‘X’ gyakorlatilag az adott sisak adott teszten való elmeszelését jelenti, a bukókat ütéselnyelés, a szíj tartása és a plexi nyújtotta védelem tekintetében vizsgálták, illetve, hogy a sisak fedi-e az egész fejet – az ár a 2010 januárjában kiskereskedelmi forgalomban fellelhet? minimum és maximum ellenérték euróban kifejezve).