EST. 2002

Reagált a rendőrség a civil autóval „letolós” traffipax módszerre

Interjút közölt a police.hu Óberling József rendőr ezredessel, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetőjével, írta meg a Napi.hu. A beszélgetés során felmerült a mozgó civil autókból történő sebességmérés és az ezt övező felháborodás kérdése. Ha valaki lemaradt volna, tavaly május óta jelöletlen mozgó autókból mérnek, a szabálysértést rögzítik és még a helyszínen megbüntetik a sofőrt. Állítólag arra panaszkodtak többen, hogy a rendőrök rájuk tapadtak, és valljuk be, nem kellemes ha a belső sávban tolni kezd egy Audi.

A rendőrség természetesen tagadja, hogy bárkit is gyorshajtásra kényszerítenének. A „dinamikus kontroll” leghatásosabb módszeréről szerintük a közösségi oldalakon direkt félreértelmezett videók láthatóak, amikre a személyiségi okok és az eljárás eredményességének elve miatt nem reagálhatnak. Óberling ezredes a „letolós” módszert azzal cáfolja, hogy ezek az autók szemből is tudnak mérni, nem kell megfordulniuk és nem kell felvenniük a rögzítéshez a szabálysértő sebességet. A gyorshajtáson kapott sofőrök többsége meg sem nézni a felvételét, elismeri a szabálysértés tényét. Sőt elmondása szerint többször előfordult, hogy a szabályosan közlekedők megtapsolták az intézkedő kollégáit, egy-egy ámokfutó gyorshajtó kiterelésekor.

Az eljárásról több olyan comment is olvasható, hogy nem mentek agresszívan az elfogó autóval és amennyire egy ilyen helyzetben lehet, jó fejek voltak az intézkedő rendőrök, azt beszélik, még bankártya terminaljuk is van. Az pedig teljesen érthető, hogy lépni szeretnének a három éve romló baleseti statisztikákra. „2018-ban 3 százalékkal nőtt a közúti balesetek és sajnos 8 százalékkal a halálos kimenetelű balesetek száma”, mondja a főosztályvezető, „pedig a körülmények változatlanok, a forgalom nem nőtt drasztikusan, az úthálózat nem romlott, sőt épül, megújul, a járművek műszaki állapota sem lett rosszabb.” Egy másik indokot is említ a trükkös mérésre, „tény: a járművezetők egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha látja a rendőrt vagy a fix, telepített ellenőrző eszközöket”.

Annyit biztos, hogy 20 civil autóból mérnek országszerte a rendőrök. Netes beszámolók szerint, főleg fekete vagy fehér A3-as, sedan TFSI Audikról van szó, többeket a 8-as főúton villogtak le.

ugrás fel