EST. 2002

RIP Bill Simpson

Elhunyt a műszaki ruházat úttörője és a Simpson sisakok kitalálója.

EJ „Bill” Simpson ( 1940.marcius 14. – 2019. december 16. ) egy amerikai autóversenyző volt, aki innovatív védőfelszereléseiről vált híressé a motoros és autós versenyek világában. Mi motorosok elsősorban a különleges Simpson sisakokról ismertük nevét és cégét.

Pedig versenyzői múltja is kiemelkedő volt, pályáját SCCA Formula versenyekkel kezdte 1968-ban, míg 1974-ben 13. lett az Indianapolis 500-as versenyen.

1958-ban, a 18 éves Simpson mindkét kezét összetörte egy versenyen. Később így emlékezett :” Addig olyan voltam, mint a legtöbb harcos, csak a baleset után gondolkodtam a biztonságról. De ezúttal annyira komoly volt a sérülés, hogy jobban gondolkodtam rajta”.

Pályafutása vége felé Simpson ejtőernyőket kezdett el tesztelni, kifejezetten versenyzéshez. Egy sikertelen közúti teszt után még hűvösre is került egy időre. Persze ez sem állította meg, és megalapította a Simpson Drag Chutes céget, ami ernyők készítésével foglalkozott drag versenyzők részére.

Élete következő állomása a NASA-hoz és a Nomex anyagú ruhákhoz köthető. Simpson maga végezte a tűzálló ruhák tesztelését és végül cégével több mint 200 különböző motorosport kiegészítőt gyártott.

Dale Earnhardt 2001-es halála után a Simpson Performance Products is bekerült az eljárásba a biztonsági őv miatt, de végül peren kívül a NASCAR nagy összeget fizetett Simpsonnak.

Simpson 2003-ban bekerült az USA Motorsport Hírességek Csarnokába, és megjelent két könyve.

Végül 2010-ben eladta a céget és visszavonult.

Mi azonban sosem felejtjük, olyan egyéniségek viselték termékeit mint a TOP GEAR-ben csak „ The Stig” névre hallgató ismeretlen profi pilóta. Termékeinek köszönhetően versenyzők tucatjai menekültek meg komolyabb, vagy halálos sérülésektől.

RIP Bill Simpson

ugrás fel