EST. 2002

Romániában a tűzoltó készülék is kötelező felszerelés a motorokon

Tavasszal Romániában a rendőrök felismerték azt a tényt, hogy a Román KRESZ nem tesz különbséget az autók és a motorok kötelező felszerelése között. Így a motorosok számára is előírt a tűzoltó készülék, a két elakadás háromszög és a elsősegély-készlet.

Egészen a közelmúltig a rendőrség figyelmen kívül hagyta ezt a tényt, de ez megváltozott és a román motoros közösséget több olyan eset is felháborította, amikor motorkerékpárokra szabtak bírságokat hiányzó felszerelés miatt.

A FEMA tag MotoADN online petíciót indított, és 7 nap alatt 8000 aláírás gyűlt össze. A petícióban adott válaszok százaléka is rendkívül érdekes.

97% támogatta a tűzoltó készülék és a fényvisszaverő háromszögek kötelezettségének megszüntetését

88% támogatja az elsősegélycsomag kötelezettségének eltörlését

65% úgy véli, hogy nem lenne szükség a motorosok fényvisszaverő mellényviselési kötelezettségének bevezetésére

Tény, hogy konkrét érvekkel is alá lehet támasztani a felszerelések eltörlését

Tűzoltó készülék – az autókkal ellentétben a motorok fel vannak szerelve egy áramtalanító gombbal, ráadásul sok motorban található dőléskapcsoló is. Ezen felül egy tűzoltókészülék egy baleset esetén komoly károkat okozhat a motor vezetőjében.

Fényvisszaverő háromszögek – Baleseten esetén egy motort vagy segédmotort könnyen arrébb lehet tolni. Ha a baleset rendőri beavatkozást igényel és a jármű nem mozdítható el a helyszínről, akkor a rendőrségi biztosítás váltja ki a háromszöget.

Elsősegélynyújtó csomag – A motorosok által használt védőfelszerelések kivédik a kisebb sérüléseket , karcolásokat, vágásokat. A komolyabb sérülések pedig mentőszolgálat beavatkozását igénylik.

Rázvan Pavel, a MotoADN : „Úgy gondoljuk, hogy ez a rendelkezés egy joghézag, amelyet orvosolni kell. Ezzel a petícióval szerettük volna hallatni a román motoros közösség hangját, mert az üzenetnek messzebbre kell jutnia. „

A MotoADN kezdeményezi a törvény módosítását. Reméljük sikerrel járnak.

Forrás és kép: FEMA , MotoADN

ugrás fel