EST. 2002

Siess a jogsidért

Segédmotorkerékpárra tizennégy, nagymotorra huszonegy éves kortól szerezhet jogostványt, akinek nincs – így lesz ez egészen 2013 januárjáig, miután egy már elfogadott kormányrendelet értelmében január 19. után 16 illetve 24 évre tolódik ki a jelentkezési korhatár.

Uniós irányelvekre és romló baleseti statisztikákra hivatkozik a rendelkezés, ami egyébként nem csupán a leend? motorosokat korlátozza, hiszen teherautós jogsit 18 helyett 21, autóbuszvezet?it pedig a mostani 21 helyett 24 esztend?sen szerezhetünk majd. Érdemes tehát az érintetteknek a fenti dátum el?tt regisztrálniuk az oktatásra, hiszen adott esetben évekig várhatnak, hogy vezethessenek.

Komoly gondot jelent az iskolák számára a rendelet azon része, amely el?írja: a gyakorlati képzést és a vizsgafolyamatot minimum 600 köbcentiméter lökettérfogatú és 54 LE névleges teljesítmény? motorokkal végezhetik. Az intézmények nagyobbrészt ennél kisebb és gyengébb motorokon végzik az oktatást, tehát parkjuk nem lesz megfelel? a jöv? szezonban – azaz dönthetnek, vagy cserélik a motorokat, vagy felhagynak az A kategóriával. 

ugrás fel