EST. 2002

Útjelző tábla ami életet menthet

Németországban komolyan veszik a közúti biztonságot. Mi motorosok tudjuk a legjobban, hogy egy esésénél a legkisebb akadályok is milyen komoly károkat okoznak.

A kanyarokban kihelyezett útjelző táblák fém tartó oszlopát szeretnék egy új rendszerre cserélni. Szavakkal nehéz lenne elmagyarázni egy szakembernek, hogy miért is fontos és mekkora a különbség a két tartó rendszer között.

Ezért a Dekra egy speciális pályán egy videó segítségével mutatja meg, hogy mekkora ütés éri a motorost ha csúszás közben az útjába akad egy tábla. Az első verziónál valószínűleg végzetes következményekkel járhat a becsapódás, a második ütközésnél azonban eltörik a tartó oszlop és csupán kisebb sérüléseket okoz.

A videó különlegessége, hogy a motoros csupán 60 km/h órás sebességgel csúszik az aszfalton, ami egy motoros balesetnél igen szerencsés számnak mondható. Elképzelhető ha ennél a sebességnél ilyen károkat okoz a tereptárgy, mire képes 100 km/h-nál.

Magyarországon egy cég évekig küzdött, hogy be vezessék a motorosoknak speciálisan fejlesztett szalagkorlátrendszert, legalább a kockázatos útszakaszok kanyarjaiban. Mi úgy tudjuk abból a projektből végül nem lett telepítés. Reméljük, a Dekra egyszerű és olcsónak tűnő rendszere, hazánkban is teret nyer majd.

ugrás fel