EST. 2002

WSBK, Misano: Őrületes utolsó körös dráma szombaton!

Ilyen befutót nem mostanában láthattunk motorversenyen. Az utolsó körben hasalt el az első három.

Ha azt hiszed, hogy ilyen forgatókönyvet csak Hollywood tud kipréselni magából, hát tévedsz! A valóság olykor minden képzeletet felülmúl. Így volt ez a Superbike-világbajnokság mai első futamán. Figyeld csak!

Már-már úgy látszott, hogy megszakad a Kawasaki nagy győzelmi sorozata. Michael Van Der Mark, a Yamaha versenyzője ragadta magához a vezetést, és már kezdett elnyúlni az üldözők elől, mikor a hátsó abroncsa egyszerűen lefordult a felniről. Így vette át a vezetést a regnáló világbajnok, Jonathan Rea, aki őrületes reflexekkel kerülte el a találkozást az aszfalton csúszó R1-essel.

A vezérkawasakis addig maradt is az élen, míg honfitársa, a ducatis Chaz Davies ki nem billentette kissé az egyensúlyából, és ezt a helyiek kedvence, a szintén ducatis Marco Melandri is ki tudta használni. Melandri nem sokáig volt képes tartani Reát, de a harmadik helye stabilnak tűnt az olasznak az utolsó körre fordulva. Csak annak tűnt, a Pirelli abroncsok ezt másképp gondolták: egy pillanat alatt kiesett Melandri alól a motor az utolsó kör közel felénél. Ám közel sem ez volt a futam nagy drámája!

Nem sokkal Melandri jelenete után Davies alatt is szitálni kezdett a Ducati, de nem volt esélye csökkentei az iramot, Rea a nyakán lihegett. Két kanyarra a vége előtt aztán Davies alatt is tapadásukat vesztették a Pirellik, a tehetetlen Rea pedig átgázolt a földön előtte elfekvő ellenfelén. Ő is padlóra került. A pole-ból induló, de az élmenők tempóját tartani képtelen Sykes nevető harmadikként (sőt, negyedikként!) aztán mégis nyerte a futamot, a yamahás Alex Lowes, és a futamot folytatni tudó Rea előtt.

Davies ott maradt a kanyarban, orvosi ápolásra szorult. A levezető körben odagurult hozzá a vétlen Rea, hogy megtudja, milyen sérüléseket okozott önhibáján kívül. A futam végi interjúban azt mondta, hogy nem tűnt komolynak honfitársa sérülése, zúzódott bordákról, fájó hátról beszélt. Később jött a hír, hogy a Rimini kórházba kellett szállítani Daviest, de egyelőre nincs semmilyen egyéb infó az állapotáról.

Új infók: Daviest mellkasi zúzódással és légzési nehézséggel kezelik. További MRI-vizsgálatok várnak rá a csapat tájékoztatása szerint. Még nem tudjuk, hogy képes lesz-e a holnapi futamon indulni.

További infók: Délután ötre kiderült, hogy Chaz Davies csigolyatörést szenvedett a balesetben. A harmadik ágyéki csigolyájának (L3) a nyúlványa törött el. Ilyen sérüléssel valószínűleg nem fog holnap indulni a második futamon a bajnoki pontvadászat harmadik helyezettje, így Rea harmadik világbajnoki címére már csak csapattársa, Sykes lehet veszélyes.

Befutó:
1. Sykes
2. Lowes
3. Rea
4. Torres
5. Fores
6. Laverty
7. Krumenacher
8. Ramos
9. Savadori
10. De Rosa

ugrás fel