EST. 2002

Yamaha WSBK: Két újonc a fedélzeten

Szöveg: -nn- Fotó: Yamaha

A Yamahánál betelt a pohár. Két rutinos róka vergődését megelégelve az ifjoncokra bízzák a vadiúj R1-eseket 2009-ben. Ben Spies és Tom Sykes már az első ismerkedés után bíztató köridőket produkált, pedig a portimaoi tesztsessiont csak üléspróbának szánták a vezérek.

Persze a vérfrissítés marketing szempontból is elég jól jött a Yamahának, hiszen két nagyon is reklámozható arcot találtak maguknak. Ha még az eredményeket is hozni tudják, akkor igen szép esztendő elébe nézhetnek jövőre. Na de maradjunk inkább az aszfalton.

Spies és Sykes még mosolyog

Amekkora hisztéria övezi Ben Spies nevét az Egyesült Államokban, az európai népeknek annyira ismeretlen lehet ez a srác. Noha a US GP-ken elindult idén a MotoGP kategóriában, ott azonban nem tudta tehetségének legjavát megvillantani. Pedig ez az a srác, aki zsinórban háromszor legyőzte az AMA Superbike hatszoros bajnokát, az ausztrál Mat Mladint. Nos, ez a Ben Spies fog indulni az egyik R1-esen jövőre.

A másik választott, Tom Sykes is legalább ekkora császárnak számít otthonában. Ő ugyan nem halmozta a bajnoki címeket a Brit SBK kiírásban – második negyedik lett idén Byrne, Haslam és Crutchlow mögött – tehetségét azonban ő is megmutatta világszinten: két szabadkártyás WSBK versenyt tudhat maga mögött, Brand Hatch-ben és Doningtonban vendégszerepelt 2008-ban.

A könyöklő: Spiest fura kéztartása miatt hívják így

Ja és van még egy közös a srácokban: mindketten a Suzukit, hagyták faképnél a Yamaha kedvéért. Eddig a száraz tények. Most ugrunk picit az időben (a WSBK évadzárója után járunk egy nappal), irány a szupertechnikás portimaoi aszfaltcsík. Itt hangolódtak először rá az ifjoncok a 2009-es R1-esre, ami elég sok ráncfelvarráson esett át az új modellévre. Rossi M1-esének pár technikai csemegéje is felkerült a WSBK paripára a szabályok adta keretek között – ennyit tudunk eddig csupán.

Na meg annyit, hogy Spies már az első találkakor Haga versenyidejével megegyező kört karcolt bele a portugál aszfaltba, és csupán két tizeddel volt elmaradva Troy Bayliss űridejétől. Spies stabilan nyomta az 1:44 alatti köridőket mindkét tesztnapon, pedig a technika, a gumi, és a pálya is új volt az amerikainak. Egyvalamit, pontosabban valakit azonban áthozott magával az Atlanti-óceánon.

„Nagyszerű, hogy velem tartott az ex-csapatom főmérnöke. Már az első pillanatban ráhangolódott az olasz mérnökökre. Nagy segítség nekem, hiszen fél szavakból is megértjük egymást, így nem kell bajlódnom a kommunikációval. Csak a gázt kell húznom.”

Sykes akcióban

Sykes már az első teszten kikapott csapattársától. Átlagosan fél másodperccel kullogott Spies mögött, mégis bizakodik a brit. Mi mást tehetne ilyenkor?!

„Még nagyon korai fázisban vagyunk a fejlesztésekkel. Amit már most elmondhatok az új csomagról, hogy nagyszerűen kontrollálható motort hoztak össze a mérnökök. A kanyarokban kezes, az erőleadása pedig lineáris.”

Massimo Meregalli, a Yamaha Superbike csapatának feje maximálisan elégedett fiaival. Már most látja, hogy ebben a felállásban elnyerhetik a hőn áhított trónt, amit egyedüli japán gyártóként még nem sikerült.

Az új R1-es Superbike

Időgép indít: 1988-ban Fred Merkel az első Superbike világbajnokot a Honda színeiben koronázták meg. Scott Russel 1993-ban ért a csúcsra a Kawasakival, Troy Corser pedig 2005-ben villantott a Suzukival.

„Ben és Tom már most bebizonyították, hogy versenyképesek lesznek jövőre. Ben már az első métereken összeszokott a technikával, és igen jó időket tudott motorozni. Azért választott bennünket mert győzni szeretne. Mi pedig segíteni tudunk neki ebben.”

Öröm és boldogság

Meregalli gyanúsan keveset beszélt Sykes-ról. Már most körvonalazódni látszik tehát, hogy elsősorban kire számítanak a Yamahánál. Ben Spies-re! Arra a Ben Spiesre, aki okosan felmérte, hogy a MotoGP-ben egyelőre nem teremhet számára babér (pláne a Suzukinál).

Az ő érkezésével bizonyára emelkedni fog a sorozat amúgy sem kis népszerűsége. Balyiss távozásával pedig eléggé egy színvonalat képviselő sztárok és csapatok késhegyre menő küzdelmével számolhatunk. Jó lesz ez a 2009-es szezon. Ámen!


ugrás fel