EST. 2002

BMW nyerte a fődíjat az innováció területén

A JEC Innovation Award 2018 fődíját egy szénszálas prototípus lengőkarért kapta a német gyár ami forradalmasíthatja a motorkerékpár gyártást.

Egyszerűbb nevén a karbon már most is jelen van a motorgyártásban de rendkívül magas költség vonzattal kell számolni a felhasználásánál.

A BMW HP4 Race 2017 az egyik legexkluzívabb motor ami szénszál felhasználásával készült. A 215 lóerős 171 kg tömegű motor váza és kerekei is karbonból készültek. Az Öhlins és Brembo alkatrészekkel szerelt motor ára 80.000 euró.

Az újítás lényege pedig pont az, hogy könnyű és merev szénszálas anyag létrehozása olyan technológiával aminek költségei alacsonyak. Az új lengőkar prototípusa valójában szénhuzalokkal erősített hőre lágyuló anyagokból készült. Tehát nem a klasszikus egymást átfedő „szénlapokról” van szó amik eddig a gyártás alapját jelentették.

 A BMW projektvezetője Elmar Jäger, az új szén-lengőkarral és a JEC-díjal

Ez azt jelenti, hogy a lengőkar vagy bármilyen más alkatrész nagy sebességű automatizált rendszerrel állítható elő, amely néhány perc alatt képes a sorozatgyártásra szánt darab elkészítésére, így az árak is jóval alacsonyabbak lehetnek a jövőben.

ugrás fel