EST. 2002

Közterület-felügyelők bírságolása

Az ORFK úgy néz ki pontott tett az ügy végére

Alig pár napja, hogy Tarlós István főpolgármester szembesült azzal a ténnyel, hogy a közterületesek kamerák felvételei alapján autósok és vélhetően motorosok tömegeit bünteti Budapesten első sorban három helyszínen.

Akkor engedetlenségre szólította fel a vezetőket akik bírságot kaptak és azt igérte megprobálja megszüntetni a dolgot. A kerületek persze azonnal védeni kezdték az általuk alkalmazott eljárást. Szerintük mindent törvényesen végeznek és a szabályszegőket büntetik.

Az index terjedelmes cikkben járt a dolgok után míg tegnap végre az ORFK pontot tett az ügy végére. Az Index.hu-hoz eljuttatott közlemény :

 „Eszerint figyelemmel arra, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.”

Tehát ellentétben a VÉDA rendszerrel ezek a videó rendszerek nem annyira zártak és biztonságosak, hogy a rendőrség a objektív felelősség elve alapján megbüntethesse a közlekedőt. A közterület-felügyelet persze tehet feljelentést a felvétel alapján és amennyiben a járművezető személye ismertté válik (magyarán bevallja a tettét), akkor meg lehet bírságolni.

A főpolgármester és a kerületek közötti nézet eltérés alapja az, hogy Tarlós szerint a közterület felügyelet dolga nem az,hogy „pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le” .

Tény, hogy egy jobbra fordulás miatt 50.000 forintos bírság rendkivűl túlzónak tünik még ha szabálytalan is a művelet. Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy változás áll be a dolgoba de azért kérünk mindenkit, hogy ezen a három ponton amit az index cikk pontosan felsorol haladjon szabályosan és akkor biztosan nem lesz gond. A másik oldalról pedig reméljük a közterület-felügyelet bírsága ésszerü határok közé szorúl és tevékenységük más irányba fog koncentrálódni.

Ajánlott index cikk: Az ORFK kimondta a tutit a közteres bírságokról

ugrás fel